"Calcio" u iščekivanju ishoda skandala s namještanjem utakmica

ITALIJA će do kraja tjedna živjeti u nepodnošljivom iščekivanju. Četiri nogometna giganta i kluba iznimne tradicije čekaju presudu zbog umiješanosti u najveću sportsku aferu na Apeninskom poluotoku ikad.

Lazio, Fiorentina, Juventus i Milan, unatoč blještećim trofejima u klupskim vitrinama od najfinijeg stakla, dugoročno su okaljali ugled calcia. No, na kraju će im velika većina onog dijela poštene sportske javnosti biti zahvalna jer bilo je i vrijeme da se krakovi hobotnice (u Italiji simbol za mafiju) polagano počnu skupljati. 

Četiri talijanska prvoligaša mogla bi uskoro igrati u nižerangiranim ligama zbog upletenosti u namještanje utakmica i potplaćivanja djelitelja nogoloptačke pravde.

U najgoroj je situaciji Moggijev Juve, koji se slobodno može oprostiti od posljednje dvije titule talijanskog prvaka.

Glasnogovornik tamošnjeg nogometnog saveza (FICG) medijima je prenio kako presudu ne trebaju očekivati prije četvrtka navečer. Sam proces suđenja izazvao je nezapamćenu pozornost a mnogi mediji prenose razvoj događaja iz sata u sata.

Klubovi će nakon odluke suda imati rok od tri dana za podnošenje žalbe Upravnom sudu. Savez je UEFA-i do 25 srpnja dužan dostaviti imena sudionika europskih utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čak 13 talijanskih reprezentativaca igraju u četiri žigosana kluba, a nakon što su osvojili naslov svjetskih prvaka u Njemačkoj, talijanski ministar pravosuđa stekao je dojam da se tim klubovima treba "progledati kroz prste".

"Najbolje bi bilo da se ponašamo kao u Starom Rimu; da svakoga tko nam je donio prestiž ili dignititet tretiramo kao nekoga tko je napravio nešto izuzetno." - neshvatljiva je izjava talijanskog ministra pravosuđa Clementa Mastelle.

Silvio Berlusconi, vlasnik Milana, smatra kako su navijači ti koji ne bi trebali ispaštati, već kako bi bilo primjereno kazniti pojedince, a ne klubove.
No, prema riječima glavnog istražitelja talijanskog saveza Francesca Borrellija, nikakvog popusta neće biti.

"Vjerujem da osvojen naslov svjetskih prvaka neće nimalo utjecati na ishod suđenja. Ako bi pobjeda u finalu trebala biti razlog za popuštanje, onda bi i eventualni poraz trebao donositi strožu kaznu. Ovdje se radi o dvije sasvim drugačije stvari." - naglasio je Borelli.

Lokalni mediji spekuliraju kako bi se na presudu moglo čekati i do subote, kako bi se naciji dopustilo da još malo uživa u pobjedničkom slavlju.

Rimski sud inače razmatra optužbe u kojima stoji kako su klubovi, odnosno njihovi menadžeri i stožer u dogovoru sa sucima i visokopozicioniranim osobama iz prvenstva utjecali na ishod utakmica.

Tužitelj Stefano Palazzi optužio je još 26  osoba zbog sportske prijevare i podmićivanja.

Isti čovjek zatražio je da se torinski Juve izbaci u treću, a Lazio, Fiorentina i Milan u drugu ligu. Također je predložio da svi optuženi klubovi u novu sezonu uđu s negativnim bodovima.

Sam sudac može posegnuti i za suspenzijom iz europskih natjecanja, golemim novčanim kaznama kao i oduzimanjem osvojenih titula.

Sva četiri kluba te njihovi predstavnici opovrgnuli su optužbe, no odvjetnik Juventusa u srijedu je izvjestio kako će klub, u slučaju za njih negativne presude, pristati na odlazak u drugu ligu.
 
Da podsjetimo, 1982. godine napadač Paolo Rossi nije isključen iz tadašnje reprezentacije koja je igrala na Mundijalu, unatoč umiješanosti u korupcijski skandal. Iz Španjolske se Rossi vratio s naslovom svjetskog prvaka i nagradom za najboljeg strijelca.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara