Ranjeni kauboji u lovu na treće olimpijsko zlato

Ranjeni kauboji u lovu na treće olimpijsko zlato

KOLIKO smo ih puta samo otpisivali, a oni bi nam uvijek, kao za inat, pokazali da smo bili u krivu da smo ih unatoč svemu što su pokupili u posljednjih pet godina još jednom prekrižili prije vremena.

Slično je bilo i uoči Danske. Iako će rijetko tko priznati, međutim većina je nakon što su košarkaši i vaterpolisti položili oružje još u "hrvatskim" jutarnjim satima, očekivala da će pokrpani Balić i društvo samo upotpuniti crni hrvatski dan u Pekingu. I zaista, tko bi nam zamjerio. Brzi Danci nam nikada nisu pretjerano odgovarali, a proljetos su nas čak dva puta isprašili na Europskom prvenstvu prepustivši nam "samo" srebro. Ako se tome pridodaju silni problemi koji već tradicionalno "gaze" Červarovu momčad, oproštaj već u četvrtfinalu činio se kao logična uplata u kladionici.

No, ponovila se već poznata priča. Paklena bolnica je pokazala zašto je rukomet posljednjih godina najuspješniji hrvatski sport. Ostavili su pomalo umišljene Dance u tuzi i nevjerici da propitkuju odluku izbornika Wilbeka da u četvrtfinalu idu baš na Hrvatsku. A mogli su na neuvjerljive Španjolce...

Francuzi čekaju prvo olimpijsko finale

I uoči Francuza ne slovimo za favorite. Karabatić i društvo već dugo nisu izgledali uvjerljivije, a ni njihov nam grubijanski stil na rubu uličnog fighta ne odgovara previše; posebice ako se zna da je pola Červarove momčadi ionako već pokrpano.

Francuski motiv je već dvanaest godina dugi post bez olimpijskog polufinala, posljednje četvrto mjesto osvojili su još na krilima Jacksona Richardsona u davnoj Atlanti. Ukoliko bi izborili finale to bi im bilo prvo olimpijsko finale uopće u povijesti. Određenu psihološku prednost imaju i zbog prvog pekinškog ogleda kada su u skupini slavili sa  23:19. Ali zbog ta dva boda zahtjevna francuska javnost ih je već sada proglasila sigurnim finalistima, što sigurno nije lak teret na njihovim leđima. No, svatko tko se razumije u rukomet zna da će polufinalna utakmica biti jedna sasvim druga priča. S tim se slaže i oporavljeni Mirza Džomba koji smatra da će presuditi obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presudit će obrana, a ako budemo igrali kao i jučer, bit ćemo jako blizu pobjedi. Ovo će biti sasvim jedna druga utakmica od one u skupini. Ovo je polufinale, borba za medalju gdje je prisutna veća želja i veći motiv. Budite sigurni da ćemo ostaviti srce na terenu za tu pobjedu. Mi smo ipak olimpijski pobjednici", rekao je Džomba za HRT.

Horvat: Odlučit će tko ima bolji dan

I Džombin učenik Zlatko Horvat gotovo jednako razmišlja. I on smatra da će odlučivati nijanse.

"Blizu smo našeg cilja kojega smo zacrtali. Ušli smo među četiri najbolja. Očekuje nas teška utakmica. Mi znamo sve o njima, a oni znaju sve o nama. Odlučivat će bolji dan, svi smo mi tu negdje blizu. Motiva ne nedostaje. Svi znamo što se događalo, razni otkazi, ozljede, operacije pa Ćupićev prst. Jučer smo se vratili u pozitivu. Odigrali smo savršenu obranu, pozabijali smo što smo trebali i sad nam slijedi borba za medalju. Nadam se da ćemo iskoristiti već prvu priliku."

Sedmi veliki hrvatsko-francuski dvoboj (trenutačno je 3:3) na rasporedu je u petak u 12. sati po srednjeeuropskom vremenu.

Marko Petrak
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara