REAKCIJE Hrvati prozvani teroristima

REAKCIJE Hrvati prozvani teroristima

Foto: Getty Images/Guliver Image, Hina

HRVATSKA i Češka sinoć su odigrali vjerojatno i najzanimljiviju utakmicu dosadašnjeg dijela Eura, no nažalost, malo tko, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu o toj utakmici priča isključivo u sportskom kontekstu. Hrvatska je u posljednjih 15 minuta prokockala sigurno vodstvo od 2:0, međutim, u prvi plan iskočili su neredi hrvatskih navijača.
 
Većina svjetskih medija citira Antu Čačića, koji je nakon utakmice rekao kako navijači koji su bacali baklje i topovske udare na travnjak stadiona u Saint Etienneu nisu nikakvu navijači, već teroristi.
 
''Ovo ja zovem terorom. Ti su ljudi huligani, oni nisu nikakvi navijači. Njima nije mjesto na stadionima'', Eurosport citira Čačića.

Nakon što je Hrvate nazvao teroristima, što su riječi koje u Francuskoj ipak imaju daleko veću težinu i ozbiljnost nego u Hrvatskoj, njegovu izjavu prenijeli su brojni mediji, pa tako i ugledni BBC u svom televizijskom programu.

 

Europski mediji raspisali su se o neredima hrvatskih navijača, no najveći francuski sportski list je vijest o incidentima objavio tek na 17. stranici.

Francuski ''L'Equipe'' donosi naslov ''Hrvati prokockali sve'' i pišu kako je Hrvatska dopustila Česima da se iz ničega vrate u igru, a kao jedan od ključnih razloga promjene ravnoteže na terenu ističe prekid igre kojeg je skrivio jedan dio hrvatskih navijača.
 
''Incident na tribini s hrvatskim navijačima izazvao prekid utakmica'', jedan je od naslova u ''L'Equipeu.''

Ostali Francuski također prenose Čačićeve izjave, ali i reakciju hrvatske predsjednice koja je navijače prozvala "neprijateljima Hrvatske".

OPŠIRNIJE REAKCIJE PRATITE NA INDEXU

> BAKLJE U TERENU Navijači Hrvatske prekinuli utakmicu bengalkama i topovskim udarom

> POTVRĐENO Uefa će pokrenuti disciplinski postupak protiv Hrvatske

> HNS i policija su sve znali: "Dobili smo dojavu da će prekinuti utakmicu u 85. minuti"

Svi se pitaju zašto, a Nijemci otkrivaju: "Mamić je Kum hrvatskog nogometa"
 
Većina mainstream medija u čudu pišu o divljim hrvatskim navijačima bez razumijevanja stvarnog stanja u hrvatskom nogometu. Takvi neupućeni komentari prevladavaju i na društvenim mrežama gdje se češki, engleski, turski i ostali nogometni fanovi pitaju zašto bi itko želio naštetiti svojoj reprezentaciji.

No, ima i onih koji su obavili svoju zadaću i istražili pozadinu incidenta. Tako njemački "Der Spiegel" piše o korupciji u HNS-u i kriminalu za kojeg su optuženi Zdravko Mamić i Damir Vrbanović, te dodaje da se protiv Mamića već vode sudski postupci zbog malverzacija u Dinamu.

Mamića se smatra `kumom` te organizacije, najmoćnijim čovjekom hrvatskog nogometa, a čak i nekadašnjeg napadača Davora Šukera smatraju Mamićevom lutkom", piše "Spiegel" dodajući da su na tribinama u St.Etienneu bile vidljive i popularne majice sa Mamićevom prekriženom glavom.
 
"Hrvati su samo dodali novi čin toj velikoj sramoti"
 
Ben Hayward, novinar britanskog Goal.coma u svom tekstu pod naslovom ''Hrvatski sportski teroristi sabotirali Euro i riskirali nevine živote''piše kako su hrvatski navijači činom terorizma upropastili fantastičnu utakmicu kako bi vodili svoje ratove protiv vodstva HNS-a, odnosno Davora Šukera i Zdravka Mamića.
 
''U tom je trenutku nogomet postao sekundaran. Ovaj je Euro ionako ugrožen navijačkim nasiljem i huliganskim ispadima, a Hrvati su samo dodali novi čin toj velikoj sramoti. Ti su primitivci bacali baklje na travnjak i u trenutku dok je jedan od zaštitara pokušao ukloniti baklju, ispred njega je eksplodiralo. Srećom, taj je čovjek izbjegao teže ozljede, no to sigurno nisu scene koje želimo gledati na nogometnim stadionima i sigurno nisu način na koji bi se trebalo prosvjedovati protiv bilo čega'', piše u uvodu Hayward i dodaje:
 
''Da, hrvatski nogomet je u lošem stanju. Uništava ga korupcija, opterećen je teškim optužbama i sudskim procesima zbog pranja novca, mita i utaja poreza visokih nogometnih dužnosnika, međutim, suludo je tvrditi da su ti navijači sabotažom nacionalne reprezentacije na Euru napravili išta dobro za hrvatski nogomet. Štoviše, ti su ''pravednici'' riskirali tuđe živote. Hrvatski navijači poznati su po neredima, no ovaj su put otišli predaleko. Također, nevjerojatno je kako su pokraj tolikog osiguranja uspjeli unijeti svu tu silnu pirotehniku na stadion. Netko na to pitanje treba odgovoriti jer osiguranje je potpuno podbacilo'', smatra novinar Goala i podcrtava:
 
''Kapetan Hrvatske Dario Srna, prije nekoliko dana pokopao je oca. Vratio se u Francuski voditi Hrvatsku i sigurno nije zaslužio nešto ovako.''
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara