Real se nije bojao ni Kreše ni Pina, bojao se samo njega: Umro je veliki Bruno Marcelić

Real se nije bojao ni Kreše ni Pina, bojao se samo njega: Umro je veliki Bruno Marcelić

Foto: Hina

U ZADRU je u petak u 73. godini preminuo legendarni košarkaš Zadra i bivši reprezentativac Bruno Marcelić.
 
Marcelić je rođen 23. srpnja 1943. godine u Zadru u kojem je 1959. godine prvi put zaigrao za seniorsku momčad za koju je nastupao do 1975. godine.
 
Bio je standardni član momčadi iz Jazina predvođene legendarnim Krešimirom Ćosićem i Pinom Giergijom, koja je 1965., 1967., 1968., 1974. i 1975. godine osvojila titule prvaka Jugoslavije, kao i jugoslavenski kup 1970. godine. Bruno Marcelić bio je izvanredan šuter i brz igrač, a u sjećanju ljubitelja košarke ostao je po nizu odlično odigranih utakmica. Nastupao je i za košarkašku reprezentaciju Jugoslavije s kojom je 1963. godine na Mediteranskim igrama  u Napulju osvojio brončanu medalju. 
 
Bruno je u dugoj igračkoj karijeri dobio mnoge komplimente stručnjaka, a svakako je najveća ona Realovca Lolo Sainza. Kad su gospodina Sainza upitali koga se najviše boji u redovima Zadra, svi su očekivali da će kazati Giergije i Ćosića, no on je ispalio ime - Bruna Marcelića, obrazloživši:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
''Nikada nisam vidio igrače s bržim i efikasnijim protunapadom. Naši igrači ne stignu još doći u svoj reket, a Marcelić je već s 9-10 m postigao koš. Nemoguće ga je zaustaviti.''
 
To je poslije govorio i Ivo Daneu, jedan od najvećih jugoslavenskih košarkaša svih vremena.
Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu i 1985. preuzima prvu momčad nakon što je prethodno pet godina bio prvi pomoćnik Pinu Giergiji. Te 1985. godine, Zadar je na kraju sezone osvojio treće mjesto, a Macelić je Vladi Đuroviću, ostavio momčad koja će sezonu kasnije u Zadar donijeti titulu prvaka Jugoslavije. Nakon toga Marcelić je 1987. godine bio trener Šibenke, a pored trenerskog posla stekao je i zvanje diplomiranog ekonomista.
 
Sahrana Brune Marcelića biti će u ponedjeljak 25. siječnja u 13 sati na Gradskom groblju u Zadru.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara