Red Bull na VN Japana nosi svoju hranu: Uvode se i nove neprobojne kacige

Red Bull na VN Japana nosi svoju hranu: Uvode se i nove neprobojne kacige

Foto: AFP

POSLJEDICE japanske nuklearne katastrofe iz ožujka, kad su potres i tsunami oštetili nuklearnu elektranu Fukushima, na neobičan način osjetit će se i ovog vikenda na utrci Formule 1 za Veliku  nagradu Japanu.
 
Naime, vodeća momčad natjecanja Red Bull objavila je da će sve namirnice, a riječ je o mesu, voću i povrću za 80 članova ekipe, donijeti iz Europe. S obzirom da se inače na svim utrkama kupuje lokalna hrana, jasno je da promjena procedure ime veze s mjestom održavanja, odnosno strahom da bi hrana u Japanu mogla biti radioaktivna. Pojačala je to i poruka šefa momčadi Christiana Hornera, koji je svojim ljudima rekao da se tijekom Grand Prix vikenda ne hrane vani.

Hoće li i druge momčadi postupiti isto, nije još poznato, ali pročulo se za nekoliko sličnih primjera s prošlotjedne MotoGP utrke na stazi Motegi, udaljenoj 130 kilometara od Fukushime.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo se primjerice nije htio tuširati, nego se prao sa sapunom i vodom iz boce. Njegov sunarodnjak Dani Pedrosa je pak bacio svu odjeću koju je nosio u Japanu, ne želeći je ponijeti sa sobom u Europu.

Od utrke u Suzuki nove kacige obavezne za sve vozače

Na utrci Formule 1 u nedjelju u Japanu svi će vozači nositi nove i sigurnije kacige. Kacige s neprobojnim zilonom preko vizira trebale bi spriječiti incidente poput onog preklani u Mađarskoj, kad je otpali dio s tuđeg bolida pogodio Felipea Massu u glavu i razbio mu kacigu. Kacige sa zilonskom trakom preko vizira neki su vozači počeli testirati početkom godine, a na prošloj utrci u Singapuru nosilo ih je 12 vozača. Od utrke u Suzuki nove će kacige biti obavezne za sve vozače.

Nove kacige su za 50 grama teže od starih, a na njima je također smanjen otvor za vizir, prema novim pravilima koja stupaju na snagu ovog vikenda u Japanu. Iako bi nove kacige trebale povećati sigurnost, ima i nekih zamjerki.

Vozači se žale da zilonska traka prilikom skidanja oštećuje premaz na viziru, a sponzori se bune da im je crna zilonska traka smanjila prostor za reklame na kacigama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara