Reno, oprosti mi!

DANIJEL SUBAŠIĆ, mlada nogometna nada čije se ime proteklih pola godine provlačilo kroz spise policije, državnih odvjetništava i HNS-ovih fiktivnih komisija, odlučio je sklopiti primirje s Renom Sinovčićem, kojeg je sve donedavno oštro optuživao za pokušaj sabotiranja nogometne karijere.

Drama je otpočela u mjesecu kolovozu prošle godine, kada Subašić revoltiran odnosom zadarske policije koja nije imala sluha za optužbe kontra gradskog bossa, slučaj odvodi na višu razinu. Navodno je 22-godišnji vratar pod prisilom potpisao ugovor s NK Zadrom, odbivši prvotno povjeriti karijeru Sinovčiću, koji je zahtijevao da ugovor bude sklopljen s njim osobno.

Prepoznao je talent, napravio računicu, no Subašić je otkazao poslušnost. I krenuo u borbu s vjetrenjačama. Prva postaja bila je ona zagrebačke policije, da bi se potom obratio i HNS-ovoj Komisiji za verifikaciju ugovora koja u mjesecu prosincu potvrđuje pravovaljanost njegovog ugovora s NK Zadar.

U međuvremenu, Subašić je deportiran u rezervnu momčad, a mnogi interesanti od kojih je najuporniji bio splitski Hajduk, pobjegli su glavom bez obzira, shvativši da Sinovčić nema namjeru popustiti. Subašić je neko vrijeme proveo i na pripremama u Koelnu, no iako je zadovoljio, kasnije je pojašnjeno da se "klubovi nisu mogli dogovoriti oko visine odštete."

Neko su vrijeme mladi reprezentativac i njegov "skrbnik", inače zadarski ugostitelj Marinko Klapan s kojim Subašić nikada nije potpisao ugovor o zastupanju, već se njihov odnos temelji na međusobnom povjerenju, iščekivali odluku o žalbi upućenoj HNS-ovoj komisiji za verifikaciju ugovora. No, mladi nogometaš na posljetku se slomio pod čizmom zadarskog moćnika, koji ima širok spektar djelatnosti te ga se povezuje uz mnoga nedjela, od lažiranja nogometnih utakmica, trgovine drogom, reketarenja, ratnog profiterstva pa sve do krađe pršuta iz pršutane u Posedarju.

"Žao mi je zbog neugodnosti koje sam nanio Sinovčiću"

Uvidjevši da neće izvojevati pobjedu preko pravnog aparata države Hrvatske te da mu jedino preostaje gaziti po blatu pomoćnog terena zadarskih Stanova bez prilike da iskaže kvalitete, Subašić je javno istupio i zatražio oprost za sve duševne boli i sramotu koju je svojim dosadašnjim postupcima nanio Sinovčiću i njegovoj obitelji.

"Bio sam pod pritiskom, izmanipuliran sa svih strana. Želim se ispričati ljudima, ali i suigračima iz NK Zadar, a pogotovo gospodinu Reni Sinovčiću te njegovoj obitelji kojima sam nanio mnogo neugodnosti svojim optužbama kroz medije." - Subašićeve su izjave koje u srijedu prenosi Zadarski list. Naša je redakcija uspjela doći do mladog vratara, ali nakon što smo ukratko objasnili što nas zanima, veza se prekinula, a Subašić više nije odgovarao na telefonske pozive. No, mladi vratar Subašić nešto kasnije korektno nam se javio i potvrdio da su izjave koje je prenijela većina medija točne.

"Ne želim uopće da se moje ime više provlači kroz novine. Rekao sam što imam reći. Pomalo sam umoran od svega toga i nemam namjeru više davati izjave o tom slučaju." - rekao nam je mladi vratar Zadra.

"Ovo je jad i bijeda naše države"
No, veliki obrat pokušao nam je pojasniti Subašićev impresario Marinko Klapan, čija je verzija samo potvrdila ono u što smo sumnjali. 

"Što da kažem, nisu mi drage takve nagodbe, imam jasan stav prema ljudima poput Rene Sinovčića i sličnih koji se vrte oko nogometa. Mislim da je ta odluka Danijela i njegovog oca zapravo posljednji pokušaj da dečka pokušaju vratiti nogometu. Oni su procijenili da je pomirba jedina šansa da se opstane u sportu, jedino na taj način može dobiti priliku." - potvrdio je Klapan.

Na upit što će biti s dugovanjem od 25 tisuća eura koje je Subašić potraživao, zadarski se ugostitelj grohotom nasmijao:

"Kakvi dugovi, te novce Subašić neće nikada vidjeti. To je jad i bijeda ove države, i ponekad mi je žao što me majka nije pobacila u Švicarskoj."

Nakon pomirenja, Subašić je vraćen u kadetsku momčad Zadra, te se nada što bržem povratu statusa prve jedinice; "Volio bih braniti u prvoj ligi, a nadam se kako će mi se to ostvariti upravo u dresu Zadra."

Dea Redžić
Foto: Globus (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara