Repeša: Svi će se dobro namučiti ukoliko nas žele pobijediti!

Repeša: Svi će se dobro namučiti ukoliko nas žele pobijediti!

HRVATSKA košarkaška reprezentacija putuje večeras su Sevillu, na Europsko košarkaško prvenstvo. Na početku posljednje "presice" uoči odlaska, kapetan Nikša Prkačin je primijetio jednu zanimljivu stvar, "Ovoliko novinara nije na konferenciji reprezentacije bilo već jako dugo vremena, očito da smo u pripremama napravili dobar posao, kad vlada ovoliko zanimanje."

I zaista, momci su bar prema posljednjim rezultatima i atmosferi u momčadi napravili puno. Kad se sjetimo početka i silnih otkaza ključnih igrača i sve negativne energije oko reprezentacije, pobjede protiv Turske i Srbije zvuče zaista sjajno. Baš je to zanimanje i moguća euforija velika zamka koju izbornik Repeša pokušava maksimalno izbjeći, a izjave iz drugih tabora da je Hrvatska kandidat za najviša odličja ne shvaća ozbiljno.

"Sigurno da nakon sjajnih igara i Izmira postoji veće zanimanje, ali ponavljam...Mi čvrsto stojimo na zemlji i svjesni smo da smo jedna složna i dobro pripremljena reprezentacija, ali nikakvoj euforiji niti zanosu nema mjesta. Mi nemamo ekstra klase, ali vjerujte, svaka reprezentacija će se dobrano namučiti ukoliko nas želi dobiti. U to budite sigurni."

Repeša je zadovoljan učinjenim u proteklih 40 dana priprema i vjeruje da ovaj tim može postići zapažen rezultat na Eurobasketu 2007.

"Nakon priprema smo tu negdje gdje sam i očekivao da ćemo biti. Mi smo prije svega jedan homogen tim koji je dobro pripremljen, odlučan i visoko motiviran da da sve od sebe na predstojećem Europskom prvenstvu."

Osim sloge i dobre atmosfere u momčadi, Repeša najveću prednost hrvatske reprezentacije vidi u dugoj klupi za pričuve.

"Mi nemamo 12-og igrača. Naš dvanaesti igrač može na jednoj utakmici biti prvi, na jednoj šesti ili sedmi. Mislim da niti jedna druga reprezentacija u Europi nema tako nešto i to je jedna kvaliteta više koja nas dijeli od drugih."

U tri dana natjecanja po skupinama čekaju na tri teške utakmice. Hrvatska turnir otvara u ponedjeljak protiv Latvije, koju dobro poznajemo iz kvalifikacija.

"Latviju poznajemo savršeno, pogotovo stoga što smo zajedno bili u kvalifikacijama. Oni su jedna solidna momčad koja ne spada u vrh europske košarke, ali ako imaju svoj dan mogu solidno parirati svakome."

Dana kasnije, u utorak, na programu je najveća nepoznanica, Portugal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Portugal najmanje poznajemo, ali ja sam pogledao najmanje dvije utakmice svakog od naših protivnika i otprilike znam što nas čeka. Pokušat ću našim igračima približiti tu momčad."

Španolska reprezentacija nanizala je impresivnih 25 pobjeda u nizu. Može li Hrvatska zaustaviti taj niz?

"Španjolce poznajemo dobro, prije svega pošto većina naših igrača igra ili je igrala Euroligu, pa se i susreću s tim igračima. Oni nam odgovaraju i činjenica je da mi nikada nismo od njih izgubili sa više od 5-6 razlike."

O mogućim protivnicima nakon skupine i o njihovoj kvaliteti Repeša nije želio govoriti, pošto smatra da se prvo treba proći skupina.

"Ja gledam jednu po jednu utakmicu. Prvo gledam Latviju, zatim Portugal, pa Španjojsku. Ukoliko prođemo dalje, gledat ću četvrtu, pa možda i petu utakmicu i tako dalje. Ne vidim razloga zašto se fokusirati na nešto što je još daleko od nas."

Nikši Prkačinu će ovo biti 6. europsko prvenstvo, a uz njega će Hrvatsku predstavljat 6 mladića koji će debitirati na europskoj reprezentativnoj sceni.

"Atmosfera u momčadi je sjajna, momci su jako mladi, ali jako kvalitetni. Razlika je ta što sam prije ja slušao druge, a sad ovi momci slušaju mene", našalio se Prka i nastavio,"Nema mjesta euforiji i idemo odigrati najbolje što možemo", zaključio je.

Izbornik je objavio i posljednje ime koje nije na konačnom popisu, a to je ono mladog centra Lukše Andrića. Time je zaključen spisak igrača koji će nas predstavljati u Španjolskoj.

Popis igrača: Roko Ukić, Marko Popović, Zoran Planinić, Davor Kus, Marko Tomas, Mario Stojić, Marin Rozić, Nikola Prkačin, Mario Kasun, Marko Banić, Stanko Barać, Damir Markota.

M.P.
Foto: V.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara