Reuters: Kranjčar u Njemačkoj želi dogurati do četvrtfinala

UGLEDNA svjetska novinska agencija Reuters, pišući o uspješnom prolasku hrvatske reprezentacije kroz kvalifikacijski ciklus za SP 2006, navodi da hrvatski izbornik Zlatko Kranjčar za svjetsko natjecanje neće imati momčad jaku kao onu iz 1998. godine, kada je Hrvatska pod Ćirom Blaževićem osvojila brončanu medalju, ali da će svakako težiti ući među osam najboljih reprezentacija svijeta.

Kranjčar nakon impresivne kvalifikacijske kampanje zrači optimizmom. Hrvatska je kvalifikacije na SP izborila kao prva u Skupini 8 u kojoj su glavni kandidati za prolazak bili Švedska i Bugarska.

Hrvati su pobijedili 8 od 10 utakmica, a jedina blamaža koju su doživjeli tijekom 13-mjesečnih kvalifikacija jest remi s Maltom (7. rujna) nakon kojeg su hrvatski navijači devastirali stadiona u La Valleti.

Hrvatski nogometni savez je zbog toga zaradio FIFA-inu kaznu od 55.000 tisuća švicarskih franaka što i nije puno s obzirom na razmjer devastacije koju su Hrvati napravili na Malti. FIFA je tada HNS upozorila da će iduće divljanje hrvatskih navijača biti sankcionirano znatno strožije.

"Ne znamo tko će nam biti protivnici u prvoj fazi SP-a, ali znamo da imamo čvrstu momčad koja je sposobna nositi se sa ekipama vodećih svjetskih reprezentacija." - rekao je Kranjčar Reutersu.

Otkako je proglasila nezavisnost od bivše Jugoslavije, Hrvatska se profilirala kao najjača nogometna reprezentacija između novonastalih država, te se, propuštajući jedino Euro 2000, kvalificirala na pet od šest najvećih nogometnih natjecanja.

Debitirala je ne Euru 96. kada je u Engleskoj dogurala do četvrtfinala natjecanja, a samo dvije godine kasnije iznenadili su vrlo dobrim trećim mjestom na SP-u u Francuskoj.

Nakon propuštanja EP 2000, Hrvati su se kvalificirali na SP 2002 i Euro 2004, ali na njima nisu ponovili uspjeh iz 98. godine. Takav je rezultat uslijedio nakon što su reprezentaciju napustili top igrači Davor Šuker i Zvonimir Boban, bez kojih reprezentacija nije uspjela proći niti prvi krug spomenutih natjecanja.

Kranjčar, koji je novoj reprezentaciji usadio napadački natjecateljski duh, želi do ljeta iduće godine poboljšati kvalitetu igre, a u opasnom Ivanu Klasniću, napadaču Werder Bremena, ima igrača koji je sposoban postizati golove i ispuniti sve njegove ambicije, piše Reuters.

"Ambicija je ostati u Njemačkoj što dulje, ali ne želimo samo sudjelovati. Rekao bih da bi dolazak do četvrtfinala bio vrlo veliki uspjeh" - zaključio je Kranjčar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara