Reuters o slučaju srpskog vratara Žilića, koji je potpisao za Rijeku

O SLUČAJU srpskog nogometnog vratara Dragana Žilića (30), koji je potpisao za Rijeku, raspisala se danas i novinska agencija Reuters, koja je objavila tekst pod naslovom "Srpski vratar koji je potpisao za hrvatski klub poziva na toleranciju".

Britanska novinska agencija navodi kako su navijači Rijeke oštro protestirali zbog dovođenja Žilića, kojem zamjeraju nacionalizam.

"Navijači Rijeke, poznati pod imenom Armada, zaprijetili su bojkotom klupskom vodstvu, navodeći kako je Žilić pokazivao srpske nacionalističke simbole na kvalifikacijskoj utakmici za EP koja je igrana 1999. u Zagrebu", piše Reuters.

Podsjetimo, pripadnici Rijekine navijačke skupine Armade zaprijetili su bojkotom zbog angažiranja Žilića, kojeg optužuju "da po Srbiji igra kolo s četničkom šajkačom na glavi". Čelnici Armade također tvrde da je Žilić provocirao 1999. na kvalifikacijskoj utakmici za EP između Hrvatske i tadašnje SRJ, koja je igrana u Zagrebu, kada je navodno pokazivao tri prsta.

Reuters piše kako je Žilić odbacio sve optužbe, te prenosi njegovu izjavu Novom listu u kojoj poziva na toleranciju, te ističe da se nema čega sramiti i da su sve optužbe na njegov račun obične gluposti.

Reuters je, međutim, zaboravio prenijeti izjavu predsjednika Rijeke Roberta Ježića Novom listu u kojoj je kazao "da je Rijeka klub proeuropske orijentacije, koji mora biti iznad iracionalnih animoziteta". U toj izjavi Ježić je također istaknuo da je on donio odluku o dovođenju Žilića, te da će, ukoliko situacija eskalira, otići s mjesta predsjednika kluba.

Objašnjavajući pozadinu ovog slučaja, Reuters navodi kako je "Hrvatska stekla neovisnost od Jugoslavije, u kojoj su dominirali Srbi, 1991. godine, te da je do 1995. vodila rat sa pobunjenom srpskom manjinom".

Odnosi između dviju zemalja (Hrvatske i SCG) su se popravili, ali prijelasci igrača iz jedne zemlje u drugu su i dalje rijetkost, jer su još uvijek očite ratne rane i s tim povezan nacionalizam, piše Reuters.

Žilić je, dodaje Reuters, bio jedan od najboljih vratara u Srbiji u posljednje četiri godine. Napominje se kako je za Sartid iz Smedereva odigrao 114 prvenstvenih utakmica, te da će za Rijeku vjerojatno debitirati već u subotu, kada u 1. kolu hrvatskog prvenstva igra protiv Pule.

Žilić je za reprezentaciju Srbije i Crne Gore ubilježio osam nastupa, a 30 puta bio je pričuva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara