Rim: Drugoligaši najavili štrajk

ČAK devetnaest klubova Druge talijanske nogometne lige od 24 po novome, a 20 do prije dva dana, najavilo je danas da neće igrati u sljedećem prvenstvu koje započinje 31. kolovoza.

Predsjednici 19 klubova objavili su danas priopćenje u kojem najavljuju svoje odustajanje od prvenstva, a to priopćenje jedini nije potpisao predsjednik Coma, koji je ujedno i predsjednik Genoe, kluba koji je iznova uključen u ligu.

Razlog je odluka o proširenju Druge lige u sljedećoj sezoni na 24 momčadi, a osim 20 za koje je već načinjen cijeli kalendar za sezonu, u ligu su vraćene tri momčadi koje su ispale na koncu tek završene sezone - Catania, Genoa, Salernitana, te im je pridodana i Fiorentina. Taj slavni klub je tek ove godine ušao u Treću ligu, nakon što je bio iz Prve u izbačen u Četvrtu ligu zbog bankrota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do petka se treba donijeti novi kalendar, a 19 klubova odbija igrati.

Nije to jedini slučaj u talijanskom nogometu, jer je istraga nogometnog saveza Federcalcio utvrdila da su Roma, Napoli i Spal nisu odgovorni u slučaju davanja lažnih jamstava. Roma, Napoli i Spal imaju sada vremena samo nekoliko dana za upis u prvenstvo na osnovu predstavljanja novih financijskih jamstava.

Početak nogometnog prvenstva uopće nije siguran, premda je Vlada dekretom od tri članka koji je usvojila u utorak htjela to zajamčiti. Dekretom se utvrdilo da sportski sud ima nadležnost nad sportskim pitanjima, a tek u drugom stupnju Upravni sud regije Lazio, dok ostali regionalni sudovi za odluke vezane uz sport takvo pravo gube.

Naime regionalni sudovi su donosili jednu, a sportski sud drugu odluku, pa se događalo da je jednog dana Catania bila u Drugoj ligi, a drugog dana izbačena u Treću. Talijanska Vlada je intervenirala, što je naišlo na oštru osudu oporbe zbog miješanja politike u sport. Čak se tvrdilo kako se Vlada na taj način ponaša kao Mussolini koji je svojevremeno tražio da Roma po svaku cijenu bude prvak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara