Rogge: Učinjen je naprdak u borbi protiv dopinga

Rogge: Učinjen je naprdak u borbi protiv dopinga

PREDSJEDNIK Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge u intervjuu za francuski sportski dnevnik "LEquipe" istaknuo je kako je ove godine učinjen značajan napredak u borbi protiv dopinga.

"Usuđujem se reći da je ovo bila izuzetno pozitivna godina kad je u pitanju borba protiv dopinga. Napravljeni su značajni pomaci u tehnologiji testiranja. Više nije problem otkriti one koji su uzimali krvni doping (EPO), uvedeno je testiranje krvi... Sve u svemu, stalno napredujemo", izjavio je Rogge.

Čelnik MOO-a zadovoljan je i time što je porastao utjecaj Svjetske antidopinške agencije (WADA), te što su Amerikanci zaoštrili borbu protiv dopinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Amerikanci su promijenili svoj pristup i takav potez počeo je davati rezultate. Pozdravljam istragu u vezi BALCO laboratorija, a osmogodišnja suspenzija koja je izrečena atletičarki Michelle Collins dokazuje da su Amerikanci napokon počeli djelovati u željenom pravcu", dodao je Rogge.

Što se tiče afere koju su zbog izbjegavanja doping kontrole izazvali grčki sprinteri Katerina Thanou i Costas Kenteris, Rogge je kazao: "Dokazali smo da nećemo zažmiriti ni kada je riječ o sportašima zemlje domaćina Olimpijskih igara. Lovimo prevarante bez obzira na političke posljedice".

Osvrnuo se i na slučaj američkog biciklista Tylera Hamiltona, koji je na OI u Ateni osvojio zlatnu medalju u utrci na kronometar. Hamilton je bio pozitivan na doping testu, ali su službenici u laboratoriju nehotice oštetili njegov uzorak na kojem je trebala biti provedena tzv. B kontrola, pa se je Amerikanac izvukao.

"Glupost djelatnika u laboratoriju onemogućila nas je da kaznimo Hamiltona. No, bez obzira na to, mislim da ga nitko neće smatrati olimpijskim pobjednikom", napomenuo je Rogge.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara