Romario se približava 1000. golu karijere

BRAZILCI se već pripremaju za proslavu Romarijevog 1000. gola koja će biti popraćena vatrometom, pjesmom, uručivanjem trofeja, te naravno popriličnom dozom sumnje u točnost njegovog rekorda od strane nekih pojedinaca.

Prema Romarijevim tvrdnjama, do 1000. mu gola nedostaje još samo pet pogodaka, ali mnogi Brazilci, uključujući i nogometnog velikana Pelea, smatraju kako Romario nije ni blizu toj brojci. Pele tvrdi kako je Romario brojio golove koje je zabio u mlađim uzrastima protiv malih klubova, koji ne postoje u službenim statistikama. Romario je navodno pokušao brojiti i golove iz utakmica koje se nikad nisu dogodile, kao i iz nekih koje su završile 0-0. Kasnije je te golove oduzeo od svog računa.

Pele je za sad jedini igrač koji je u karijeri prošao magičnu granicu od 1000 golova. Pele, koji je zabio 1281 gol u 1363 utakmice, tvrdi da poštuje Romarija kao igrača, ali također ne skriva sumnju u njegove tvrdnje o brojci od 1000 golova. "Razlika između mene i njega je što su se svi moji golovi brojili i postoje u službenoj statistici", rekao je Pele, koji je svoj 1000 gol zabio već s 29 godina, prenosi Fox Sports.

No, 41-godišnji Romario ostaje pri svojoj računici i tvrdi kako ga nije briga što mu ljudi govore. "Ovo će biti velika stvar za mene i za Vasco. Nadam se samo da će se to dogoditi uskoro pa da možemo početi slaviti", govori Romario o svom klubu, Vasco da Gama, koji u subotu igra protiv Boaviste.

Romario je mnogo puta mijenjao i prilagođavao svoju listu tokom proteklih godina, s obzirom da su brazilski nogometni stručnjaci u njoj pronašli mnoge nedostatke. Ronaldo priznaje da je 71 gol zabio prije nego što je postao profesionalni igrač, a 15 ih je zabio prije svoje 16 godine.

Ali istraživanje brazilskog vodećeg nogometnog magazina "Placar" pokazalo je da je Romario na listu dodao i podosta sumnjivih golova. Devet golova koje je navodno zabio za PSV su, prema Romariju, postignuti u utakmicama koje ne postoje u službenim statistikama kluba. Romario također tvrdi da je zabio dva gola u prijateljskom susretu PSV-a i Barcelone 1992. godine koji ova dva kluba službeno nikad nisu odigrala. Romario je također brojio i dva gola protiv Parme, ali je utakmica na koju se poziva završila 0-0. Romario je nakon ovog istraživanja neke od tih golova izbacio sa svoje liste, ali kontroverze oko njene istinitosti ipak su se održale.

Romario je brojio i golove postignute u prijateljskim susretima protiv amaterskih momčadi. Također je brojio u golove postignute u memorijalnim susretima, a njegov mu je klub pomogao u trci prema 1000. golu tako što su prošle godine organizirali niz prijateljskih utakmica protiv drugoligaških i trećeligaških momčadi.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara