ŠAH: ČETVRTA POBJEDA ANANDA

Tridesetečetverogodišnji indijski velemajstor Viswanathan Anand pobjednik je tradicionalnog supervelemajstorskog turnira visoke 19. kategorije što se od 9. siječnja igrao u Wijk aan Zeeu, slikovitom nizozemskom gradiću na obali Sjevernog mora. L

Anand nije htio ništa riskirati i brzim remijem s Ivanom Sokolovom otvorio je mogućnost svojim najopasnijim suparnicima Peteru Leki i Michaelu Adamsu da ga dostignu eventualnim pobjedama. No, njihova zadaća bila je vrlo teška jer su vodili crne figure protiv prvog, odnosno trećeg rejting-nositelja.

Prvi se u uzaludnost potjere za Anandom uvjerio Britanac Adams, koji je već u 26. potezu remizirao s Rusom Peterom Svidlerom. Mađarski velemajstor vodio je maratonsku borbu s Rusom Vladimirom Kramnikom, ali se i on na kraju morao zadovoljiti remijem. Tako je Anand po četvrti puta osvojio velemajstorski turnir u Wijk aan Zeeu i stao uz bok legendama, koje su u dugačkoj povijesti ovih turnira ostvarile isti pothvat. To je uspjelo samo još trojici igrača: četvrtom svjetskom prvaku Maxu Euweu, mađarskoj Sfingi Lajosu Portischu i velikom Viktoru Korčnoju. Anand je iz 13 partija osvojio 8,5 bodova, pri čemu je postigao 5 pobjeda i 7 remija uz jedan poraz. Jedini je ostao neporažen Peter Leko, koji je s Adamsom podijelio drugo mjesto s 8 bodova.

U posljednjem se kolu vodila velika borba za četvrto mjesto između Bugarina Veselina Topalova i Moldavca Viorela Bologana. Iako su obojica vodila crne figure, postigli su pobjede, pa je ostao "status quo", odnosno podijelili su četvrto i peto mjesto. Topalov je sjajnom pozicijskom igrom slomio otpor nizozemskog veterana Jana Timmana, a Bologan je dočekao slab trenutak favoriziranog Alekseja Širova. Jednom malom kombinacijom osvojio je pješaka i onda partiju zakljuežio u matnom napadu. U posljednjem kolu oduševio je Rus Jevgenij Barejev, koji je već u otvaranju dao Armencu Vladimiru Akopianu čistog pješaka za jaku inicijativu. Dugo ga je lomio opasnim taktiežkim prijetnjama i onda iznudio prijelaz u dobivenu završnicu. Partija između Kineza Zhang Zhonga i Nizozemca Loeka Van Welyja završena je remijem nakon mirne manevarske igre.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati posljednjeg, 13. kola: Anand - Sokolov remi, Kramnik - Leko remi, Barejev - Akopian 1-0, Svidler - Adams remi, Širov - Bologan 0-1, Zhang Zhong - Van Wely remi, Timman - Topalov 0-1.

Konaežan poredak: 1. Anand 8,5 bodova; 2.-3. Leko i Adams 8, 4.-5. Topalov i Bologan 7,5 , 6.-8. Kramnik, Van Wely i Barejev 6,5 , 9.-11. Svidler, Akopian i Širov 6, 12.-13. Sokolov i Zhang Zhong 5, 14. Timman 4 boda.

(Hina) vkov rš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara