ŠAH: KRAMNIK POVEO

U švicarskom gradiću Brissagu na obali jezera Lago Maggiore počeo je meč za naslov svjetskog prvaka u verziji Udruge profesionalnih šahista. Ruski velemajstor Vladimir Kramnik, koji je prije četiri godine oduzeo naslov Gariju Kasparovu, prvi puta brani titulu. Izazivač mu je mladi mađarski velemajstor Peter Leko, koji je taj status izborio na Turniru kandidata odigranom prije dvije godine u Dortmundu. L

U prvoj partiji, u kojoj je Leko imao prednost početnog poteza, Kramnik je slavio i poveo s 1:0. Zanimljivo je da se Kramnik branio remiznom Ruskom obranom. U središnjici, Leko je naglo zaoštrio igru žrtvom pješaka, a Kramnik je uzvratio žrtvom dame za topa i lovca da bi slobodnog c-pješaka progurao sve do trećeg reda. Tu se Leko nije najbolje snašao. Dao je kvalitetu da bi se riješio tog slobodnjaka, ali onda nije uspio održati završnicu s damom protiv dva topa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U dvoboju će se odigrati ukupno 14 partija u standardnom tempu od 6 sati za cijelu partiju, uz vremensku kontrolu nakon 40 odigranih poteza. Meč će završiti 18. listopada.

(Hina) xvkov yzm

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara