Šah: Osvajanje Mitropa kupa ravno čudu

U POVODU velikog uspjeha naše mlade šahovske reprezentacije, koja je pobijedila na Mitropa kupu u Slovačkoj, Hrvatski šahovski savez (HŠS) u zagrebačkome Domu sportova održao je konferenciju za novinare.

Jedinstvena je ocjena svih da je to što su učinili Zagrepčani Alojzije Janković i Davorin Kuljašević, Ante Brkić iz Starih Mikanovaca, Splićanin Ante Šarić i Riječanin Marin Bosiočić pothvat bez presedana, da je to pravo sportsko čudo.

Uz Nijemce bili su najmlađa selekcija na Mitropa kupu, po rejtingu rangirani tek kao šesti, jedina od 10 momčadi bez ijednog velemajstora, a pobijedili su na način, koji izaziva divljenje. Nanizali su 6 pobjeda uz 3 poraza i pri tom pokazali izvanrednu čvrstinu karaktera, hrabrost i samouvjerenost. Gotovo nestvarno zvuči podatak da su očekivani rezultat prebacili čak za 5 bodova!

Ante Šarić najuspješniji je pojedinac cijeloga natjecanja, Davorin Kuljašević najbolja je treća ploča, a odličan posao obavili su i Alojzije Janković i Ante Brkić na čelnim pločama. Kako reče Janković, rezultat je to velikog htijenja, borbenosti, ali i neviđenog zajedništva jer su svi disali kao jedan.

Veliko je to osvježenje za HŠS, potvrda ispravnosti orijentacije na mlade snage u koje treba još više ulagati, posebice u stručnoj i organizacijskoj domeni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara