Savez BiH u izolaciji: Navijači protestirali pred zgradom N/FS BiH

Foto: Screenshot (SC Sport)

DAN nakon što su Uefa i Fifa službeno suspendirale nogometni savez BiH, ne nazire se kraj patnji nogometa u susjednoj zemlji.

> Fifa suspendirala BiH iz svih međunarodnih natjecanja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvije najveće međunarodne nogometne organizacije osjetile su se pozvane krojiti politiku u zemlji u kojoj to nisu uspjeli svi svjetski političari. Tri konstitutivna naroda BiH davala su po jednog predsjednika Saveza koji su činili tročlano predsjedništvo, a to nije odgovaralo Uefi koja na čelu svakog nogometnog saveza želi vidjeti po jedno ime. Ni sluha ni interesa za jedinstvenu situaciju u jedinstvenoj zemlji nije bilo i reprezentacija BiH, zajedno s klubovima iz te zemlje, suspendirani su do daljnjeg iz svih međunarodnih natjecanja. I ne samo to, Uefa i Fifa uvele su potpunu izolaciju, jer niti jedan drugi savez ne smije ostvarivati nikakve kontakte sa članicom koja je suspendirana.

William Gaillard, desna ruka Michela Platinija, kazao je njemačkim medijima kako će suspenzija potrajati sve dok Skupština N/FS BiH ne usvoji Statut kojeg su predložile Uefa i Fifa.

U suobtu u podne navijači su se okupili ispred zgrade Saveza protestirajući protiv vodstva saveza koje je dovelo do ovakve situacije. Ipak, prema pisanju SCSport.ba, na mirnom prosvjedu bilo je više policajaca nego prosvjednika.

Nema medija na svijetu koji nije prenio vijest o suspenziji saveza reprezentacije za koju igraju mnoge zvijezde europskog nogometa. Rumunjski mediji idu toliko daleko da nagađaju kako bi novi predsjednik BiH saveza mogao postati bivši izbornik te zemlje Ćiro Blažević.

Suspenzije su već doživjeli savezi Iraka, Nigerije i Kenije čak dva puta, dok su u Europi bijes Uefe osjetili Grci i Albanci. Suspendirani su bili i savezi Perua, Irana, Kuvajte, Samoe, Salvadora i Nigerije, a gotovo svaki put bilo je pitanje miješanja politike u nogomet što Uefa i Fifa ne toleriraju.

Jedini trenutno suspendirani savez, osim onog BiH, je savez Bruneja i to od kolovoza 2009. kada je tamošnji sultan raspustio savez i osnovao novi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara