Schildenfeld: Igračima treba omogućiti da duže ostaju u svojim klubovima

Schildenfeld: Igračima treba omogućiti da duže ostaju u svojim klubovima

PRED kamerama HTV sinoć nismo vidjeli sraz Ivana Pudara i Zoranan Vulića. Što je zaista prava šteta. Očigledno obeshrabljeni događajima na press konferenciji prošle subote u Maksimiru, kada je Vulić eskivirao i zaradio novu kaznu za Hajduk, katedrala duha za ovaj je put pripremila alternativu. U studio su mobilizirali mlade snage Dinama, Gordona Schildenfelda i Ognjena Vukojevića. Pa se razgovaralo o životnim, ali i putevima Dinama u skoroj budućnosti.

Vukojević je protiv Rijeke dokazao da ima pluća. Ponajbolje je to osjetio Španjolac Tonito, mladi Dinamovac "pojeo" ga je na terenu. Ivankoviću je bilo sasvim dovoljno da ga postavi u udarnu postavu. A to još nije uspjelo, primjerice, Pokrivaču i Jertecu, čijim se dolascima još više natiskao srednji red.

"Sigurno da Dinamo ima tu kvalitetu više, konkurencija je jaka, što je normalno za veliki klub s velikim ambicijama. Međutim, nikada se nisam bojao. Svaka konkurencija je dobra za igrača. Vjerovao sam u sebe, trener mi je pružio priliku a ja sam je iskoristio.

"Auxerre nas je zavio u crno"

Vukojević nakon izvrsnih početaka u Slaven Belupu, gdje je i kao stoper redovito zabijao, odlazi u Belgiju. Nakon klasične brzopotezne lekcije, na poziv Zdravka Mamića vraća se u Hrvatsku. Točnije, u Dinamo.

"U Belgiji, preciznije u Lierseu proveo sam šest i pol mjeseci. Lierse je klub koji me privukao svojim imenom, imaju lijepu povijest, bili su prvaci, a te godine uzeli su i mnogo novih igrača. No, u međuvremenu je klub upao u financijske probleme i igrači su počeli odlaziti. Međutim, ta belgijska epizoda mi je dobro došla jer sam stekao europsko iskustvo."

No, nije tako bilo i u Dinamovom slučaju. Sjećamo se da je upravo Vukojević iskalio najveći bijes nakon kobnog uzvrata protiv Auxerrea na Maksimiru. "Trebamo prestati razmišljati o ovome i okrenuti se Zagrebu, Cibaliji i ostalima. To je Dinamova realnost, a ne Europa." - bijesan je bio Vukojević ispred svlačionice.

"Mislim da je Dinama igrao jako dobro u jesenskom dijelu prvenstva. Pobjeđivali smo glatko u najtežim utakmicama. No, ta Europa je dosta toga pokvarila." - reći će danas. 

"Nakon Arsenala koji je realno mnogo jači od nas, nije sve bilo tako crno. Ali taj Auxerre, on je zacrnio našu jesen. No, sada moramo biti zadovoljni što smo vratili naše navijače kojima smo dokazali da se zaista nikad ne predajemo."

To su Modri dokazali i sinoć u Varaždinu. Nakon šokantnog otvaranja, uz malu pomoć iziritirane mladosti domaćina, ali i riječju fantastičnog Davora Vugrinca, sanirali su nedostatak i u potpunosti preokrenuli utakmicu.

"Na Dinamo se uvijek sve ekipe napale, znali smo mi i prije utakmice što nas čeka u Varaždinu. Loše smo krenuli, ali trajalo sve svega deset minuta. Vratili smo se s pet-šest mrtvih šansi, a u poluvremenu smo se dogovorili da u nastavku idemo još ofanzivnije i agresivnije. Isplatilo se."

Isključenje Prahića u Varaždinu bilo je ključno, tu nema dvojbi. A snimka sugerira da je bilo i zasluženo.
"Bio sam blizu suca, mislim da se jasno vidjelo kako ga je Prahić odgurnuo. Nema nikakve dileme. ono što je rekao, baš i nije za javnost." - ističe Vukojević.

"Kad vidiš 35 tisuća ljudi na stadionu, ništa ti nije jasno"

Priča Gordona Schildenfelda nešto se razlikuje. Kad je dolazio u Dinamo, neki su pomislili da Zdravko Mamić dovodi još jednog stranca, a zlobnici su se našalili da će momčad konačno imati europsku obranu. Tada je još trajala priča s Jensom Nowotnyem...

"Svi se čude mom prezimenu, ono je sa slovensko-austrijske granice, a ime su mi, eto, ukomponirali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Maksimir je stigao uz puno manju buku od svog najboljeg prijatelja. Imao je dovoljno znanja ali i sreće s Dinamovom oslabljenom obrambenom linijom da se čvrsto primi za ukazanu priliku.

"Može se reći da  je Rukavina bio veća zvijezda od mene u tom prijelaznom roku, ali ja na to ne gledam tako. Mi se svojim radom moramo izboriti za mjesto u prvoj  postavi. Poklopilo se da sam prve dvije utakmice odigrao dobro, nadam se da će tako i ostati. Razlika je golema, naravno. Ponajprije u uvjetima za rad. Kad dođete na stadion i vidite da ima 35 tisuća ljudi, uopće vam nije jasno da ste tu. A onda kad dođete k sebi, morate još pokazati svim tim ljudima da niste dovedeni bez veze, već s razlog. Naravno da mi nije bilo lako igrati prvi derbi, ali pobijedili smo, pokazali smo tko smo i što smo."

"Sanjali smo o Šibeniku u Europi"

Protiv Varteska - hladan tuš. Ali je Dinamova individualna kvaliteta ponovo isplivala na površinu. Kad u rijetkim slučajevima nema Eduarda, tu je Davor Vugrinec.

"Nismo ušli dovoljno čvrsto u utakmicu. Iznenadili su nas tim pogotkom u 46 sekundi. U prvom poluvremenu nismo iskoristili nijednu šansu, ali smo zato u drugom poluvremenu iskoristili tri i zasluženo pobijedili."

Njegov Šibenik u međuvremenu se nadao da može iznenaditi Hajduk na Poljudu. No, Splićani su se na kraju poigrali sa susjedima, bolje rečeno, s onim što je Pudar u datom trenutku imao na raspolaganju.

"To je uvijek isti klub, uvijek isti Šibenik. Dvojica igrača u jednoj pravoj ekipi nemaju baš toliki značaj. Rupe koje su nastale odlaskom mene i Rukija trener Pudar je dobro zakrpao. No, na Poljudu su bili bez sedmorice igrača i to se mora osjetiti. Šanse su im bile zaista male. Na žalost, sudbina malih klubova je takva, treba prodavati igrače da bi se opstalo u ligi."

"Istina, našoj ligi treba i jaka Rijeka, jaki Varteks i Zagreb." - dodat će Vukojević. "Bilo bi puno više gledatelja na stadionima. No, moramo se suočiti sa činjenicom da nije tako. Iako se ne bih složio s onima koji tvrde da je naša liga slaba. Sugurno da nismo u rangu Liga petice, ali u onu kategoruiju ispod njih spada i HNL."

"Možda bi bilo bolje kad bi igrači imali mogućnost da duže ostaju u svojim klubovima, da se proba napraviti neki rezultat. Eto, mi smo čak sanjali o tom nekom Šibeniku u Europi. No, planovi su nas drugačije odveli." - dodao je Sichildenfeld na kraju razgovora.

D.R.
Foto: Mape

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara