Schwarzenegger smije nositi zastavu unatoč uporabi steroida

Schwarzenegger smije nositi zastavu unatoč uporabi steroida

Totalsport
Foto:AFP

TEMA dana u Sjedinjenim Američkim Državama je postala ozljeda njihove skijaške heroine 25- godišnje Lindsey Vonn, koja je objavila da nije izvjesno hoće li uopće moći nastupiti u Vancouveru.

Na press-konferenciji u srijedu Vonn je otkrila da je zaradila gadnu ogrebotinu pri padu na treningu, te da ima bolnu oteklinu na bočnom predjelu potkoljenice. Liječnici su kasnije otkrili da istu pokušava umanjiti prilično alternativnom metodom: stavljajući preko nje obloge od svježeg sira.

Sama je skijašica kazala da je uzela protuupalni lijek, ali da zasad neće uzimati preparate koji blokiraju bol ili lokalne anestetike, premda oni ostaju opcije.

"Vjerujem da još uvijek imamo na raspolaganju nekoliko mogućnosti", rekla je Vonn, koja će prvi put na skije pokušati nakon nekoliko dana netreniranja stati na službenom treningu spusta u četvrtak, tri dana uoči superkombinacije, prve utrke u Whistleru na olimpijskom programu skijašica.

"Učinit ću sve što mogu da nastupim, nisam tip odustajačice. No, neću znati do sutra kako će sve skupa izgledati. Tek kad ponovno stanem na skije moći ću procijeniti koliko je situacija ozbiljna."

Uz Vonn na press-konferenciji se pojavio i njezin suprug Thomas, koji je njezin trener i savjetnik. Vjerojatno je upravo njegova ideja bila da se s istinom izađe pred novinare, jer pritisak koji Amerikanci stvaraju uoči Vonnina olimpijskog nastupa postao je neizdrživ. Skijašica je stoga pokušala pripremiti američku javnost, koja od nje otvoreno očekuje tri zlata, na eventualan neuspjeh, te primiriti megalomanska očekivanja.

"Vrijeme otkad sam se ozlijedila najstresnije je razdoblje u mom životu, a ono još uvijek traje s obzirom da ne znam kakav će biti ishod cijele priče", priznala je Amerikanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korejski sportaši bez zajedničkog mimohoda na otvaranju Igara

Sportaši Sjeverne i Južne Koreje neće ujedinjeni doći na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru. Međunarodni olimpijski odbor (IOC) potvrdio je da dvije zemlje nisu uspjele dogovoriti zajednički mimohod.

Korejski su sportaši zajedno pohodili ceremoniju otvaranja Igara u Torinu 2006. te tako nastavili tradiciju započetu na Ljetnim olimpijskim igrama u Sydneyju 2000., a nastavljenu na atenskim Igrama četiri godine kasnije.

U Pekingu prije dvije godine na otvaranje su došli odvojeno. Južnu Koreju će na vankuverskim Igrama predstavljati 46 sportaša, a njihove sjeverne susjede samo dva. Koreje su se razdvojili 1945. godine, a pedesetih godina prošloga stoljeća vodile su i trogodišnji rat.

Schwarzenegger smije nositi zastavu unatoč uporabi steroida

Međunarodni olimpijski odbor (IOC) nema ništa protiv toga da kalifornijski guverner, a nekad bodybuilder Arnold Schwarzenegger, nosi olimpijsku baklju, premda je tijekom sportske karijere uzimao steroide, što je i sam priznao.

Proslavljeni holivudski glumac i nekoć najbolji builder svijeta će nositi olimpijsku baklju na sam dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru 12. veljače, a potom ju predati jednom od najvećih britanskih atletičara svih vremena Sebastianu Coeu, zlatom ovjenčanog na 1500 metara sa OI 1980. i 1984. godine.

Schwarzenegger je priznao uporabu steroida, no u vrijeme njegove sportske karijere oni nisu bili zabranjeni. Glasnogovornik IOC-a Mark Adams tvrdi da nije upoznat s detaljima te je dodao da je to austrijsko-američki sportaš činio davno, prije nekih 20-30 godina.

"Mislim da to nije problem. Moramo prihvatiti da su pojedinci već odslužili svoju kaznu, a priznanje onoga što su činili prihvaćamo i kao koncept rehabilitacije. On je danas poštovani guverner države SAD-a pa smatram da moramo biti počašćeni time što će nositi olimpijski plamen", kazao je Adams.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara