Seminar: Terorizam i velike nogometne priredbe

VISOKI dužnosnici Azijske nogometne konfederacije (AFC) u ponedjeljak su održali seminar u Kuala Lumpuru na temu sigurnosti na stadionima za vrijeme velikih nogometnih priredbi.

Iako na najvećem kontinentu mnoge zemlje provode miroljubivu politiku pa se u njima ne očekuju terorističke akcije na nogometnim priredbama, u Aziji ima i zemalja u kojima se kriju i planiraju akcije najtraženiji međunarodni teroristi. Te zemlje su Irak, Pakistan, Afganistan i Uzbekistan, a i u njima se kao i u onim drugim moraju održati nogometne kavlifikacije za SP i za kontinentalno prvenstvo. Na takve utakmice dolaze deseci tisuća gledatelja, a kako je svakog od njih nemoguće pregledati prigodom ulaska na stadion, tribine pune ljudi mogu biti laka meta terorista ukoliko izaberu te nogometne priredbe kao mjesto na kojima će demonstrirati svoju silu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je u Europi nogomet mnogo popularnija igra nego u Aziji i na tom najmnogoljudnijem kontinentu funkcioneri FIFA-e strahuju od mogućih terorističkih akcija. Zbog toga su dvije utakmice Azijske lige prvaka, koje su trebale biti odigrane u Uzbekistanu, odgođene nakon što je u toj zemlji izbio val nasilja koji je u četiri dana ubrao 47 ljudskih života.

Walter Gagg, direktor Odbora FIFA-e za sigurnost na nogometnim stadionima, iskazao je u Kuala Lumpuru nadu da se teoristi neće okomiti na stadione na kojima će biti igrane međunarodne utakmice, ali u sjedištu Svjetske organizacije mnogi čelnici ne dijele njegov optimizam i zamjeravaju klubovima i nacionalnim savezima što radije ulažu sredstva u plaće i transfere nogometaša nego u infrastrukturu na stadionima u koju je uključena i nabavka detektora za otkrivanja predmeta koji se ne smiju unositi na stadione za vrijem odigravanja utakmica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara