Šest glavnih Soldinih problema

Tekst: Totalsport
Foto: FC Koeln

INTERNETSKO izdanje uglednog magazina Kickera donosi tekst u kojem ističe šest glavnih problema hrvatskog nogometnog stručnjaka na klupi Bundesligaša Kölna Zvonimira Solde.

Nakon pet odigranih kola u Bundesligi Köln se nalazi na posljednjem, 18. mjestu na ljestvici s tek jednim osvojenim bodom i gol razlikom 3-9 što svakako nije start u sezonu kakav su u upravi kluba priželjkivali.

Kao šest problema Soldine momčadi navode se: realizacija, stvaranje prilika za gol, kreativnost u igri, kunkurencija za pozicije, kondicijska sprema igrača, kao i nedostatak lidera na terenu.

Realizacija:

Slovenac Milivoje Novakovič prošle je sezone zabio čak 16 bundesligaških golova, dok je trenutno potpuno van forme čemu svjedoči i katastrofalni prosjek ocjena u Kickeru (4.67).

Stvaranje prilika za gol:

Prema izračunu Kickera Soldin je Köln u dosadašnjem dijelu prvenstva stvorio tek 15 prilika za gol u pet utakmica. Kao razlog tomu njemački list navodi igru kratkih pasova koju hrvatski trener preferira što dovodi do čestih pogrešaka i gubitka lopte u posjedu, pa samim time i manjeg broja prilika.

Kreativnost u igri:

Unatoč činjenici da je Köln doveo iskusnog Portugalca Manichea (31) uoči sezone, u igri momčadi i dalje nedostaje igrač koji zna odigrati završni pas. Zbog nedostatka lopti stoga se Lukas Podolski često vraća u vezni red po loptu, pa zato kasnije i rijetko dolazi u prilike za gol.

Konkurencija za pozicije:

Na previše pozicija u momčadi Soldo ima premalo konkurencije. Kao primjeri se navode braniči Brecko (prosječna ocjena 4.3) i Pierre Wome (prosječna ocjena 4.1) koji unatoč lošim igrama konstatntno imaju svoje mjesto u početnih 11.

Kondicijska sprema igrača:

Novakovič je radi ozljeda propustio praktički cijele predsezonske pripreme, dok je Maniche praktički bio bez lopte pet mjeseci iz istog razloga radi čega obojica nemaju snage za odigrati svih 90 minuta. Druga je stvar s Petitom (32), koji je pod Soldinim vodstvom izgubio svoju dinamiku i živost u igri, o čemu govori i njegov prosjek ocjena dosad (4.2).

Nedostatak lidera na terenu:

Hrvatski se trener često tijekom sezone žalio da njegovi igrači prečesto pričaju na terenu, što je Kicker okarakterizirao nedostatkom pravoga vođe. “Podolski i Novakovič nisu vođe na terenu, kao ni Youssef Mohamad i Pedro Geromel, dok je onaj koji bi to mogao biti, McKenna, ozlijeđen”, piše Kicker i na kraju donosi zaključak.

“Soldo ima puno problema za koje sigurno nije potpuno sam odgovoran i za koje ne može sam pronaći rješenje”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara