Sgurnost, zračne luke i hoteli glavni problemi eura 2004.

SIGURNOST, hotelski kapaciteti, infrastruktura i protočnost zračnih luka ostaju glavni problemi organizatora pet mjeseci prije početka Europskog nogometnog prvenstva, koje će se od 12. lipnja do 4. srpnja održati u Portugalu.

Direktor Organizacijskog odbora Martin Kallen kazao je kako je najvažnije što je deset stadiona, od Brage na sjeveru do Algarvea na samom jugu zemlje, praktički dovršeno i spremno za prvenstvo, dodavši kako je ukupni iznos izgradnje i adaptacije tih stadiona oko 800 milijuna eura.

EURO 2004 S.A., tvrtka koju su zajedno utemeljili Europski nogometni savez (UEFA) i Poertugalski nogometni savez (FPF), a koja je zadužena za sve poslove organizacije EURA 2004, navodi kao najveći problem kako će se domaćin natjecanja nositi sa brojem od oko pola milijuna gostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zatjevi koji se podstavljaju pred nas su ogromni s obzirom na portugalske kapacitete i broj onih koji će u ovu zemlju doći zbog nogometa", kazao je Švicarac Kallen, spomenuvši kako su tri najveće portugalske zračne luke premale za prihvat svih, a pritom su manjkavosti glede sigurnosti na njima vrlo velike.

Stoga je zatraženo i posebno dopuštenje portugalske Vlade za korištenje dvaju vojnih zračnih baza, koje se nalaze nedaleko od Lisabona i Porta, koje bi smanjile pritisak na civilne luke, a i jamčila bi se veća sigurnost.

Nedostatak infrasrukture oko stadiona također je značajan problem, pa se primjerice prošlog vikenda dogodio strahoviti prometni zastoj na cesti prema stadionu Estadio Municipal u Bragi gdje su igrali domaćin i Porto. Mnogi gledatelji su jednostavno ostavili svoja vozila na cesti i pješice krenuli prema stadionu, a organizatori se boje da bi se slično moglo dogoditi i za vrijeme EURA 2004, ukoliko lokalne vlasti brzo ne naprave obećani "prometni prsten".

Kallen je upozorio i na pravu "eksploziju" cijena smještaja, koja u pravilu nema nikakve veze sa povećanom kvalitetom hotelskih usluga. U nekim hotelima su cijene povećane i više od 200 posto, što je nedopustivo. Slično je i sa cijenama ulaznica, pogotovu na internet siteovima, na kojima karte za utakmice aukcijama prelaze i tisuću eura. Onaj tko kupi ulaznicu i po cijeni većoj od tisuću eura može se suočiti sa bolnom činjenicom da neće moći ući na stadion, upozorava Kallen, budući da ta ulaznica može biti na sektoru predviđenom za suprotnu navijačku skupinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara