Skansi: Hrvatska nije prokleta, već nema kvalitetu!

Tekst: D.R.
Foto: Kosarka.si

PETAR SKANSI posjeduje kredibilitet da može govoriti o bespućima neuspjeha hrvatske košarke. S nekadašnjim vrsnim centrom bivše reprezentacije, Hrvatska je 1992. godine uzela čuveno olimpijsko srebro u Barceloni. Nakon te 1992. godine, naša je reprezentacija odigrala još tri svjetska natjecanja; uzeli smo broncu 1994. na prvenstvu u Kanadi te gostovali na Olimpijskim igrama u Atlanti i Pekingu.

Između SAD-a i Pekinga prošlo je dugih 12 godina. Na netom završenom Europskom prvenstvu u Poljskoj, Repešina generacija ostvarila je cilj plasmanom na Svjetsko prvenstvo, gdje nas nije bilo od  spomenute 1994. godine. No, ostao je gorak okus nakon još jednom iskazane nemoći u četvrtfinalu.

Skansi objašnjava da Hrvatska nije ureknuta, već jednostavno ne posjeduje potrebno kvalitetu.

"Ne mislim da Hrvatsku prati prokletstvo četvrtfinala, kako mnogi ističu, već problem ove ekipe leži u njezinoj kvaliteti. To je skup prosječnih igrača, koji čak nisu ni mladi. Najstarija smo ekipa na prvenstvu. Stigli smo tek do šestog meča i nismo ostavili prostor za napredak najmlađih košarkaša. Situacija nije nimalo dobra."

"Što se tiče Slovenije, mislim da su sastavili odličan tim, ali nisu imali sreće. Ipak, imaju se čemu nadati u budućnosti", ističe Skansi u razgovoru za srpski Blic.

Slična je situacija i sa Srbima, nekadašnjim svjetskim prvacima koji su pokazali kako se brzopotezno može isplivati iz rezultatske krize. Mladost i Dušan Ivković bili su njihovi glavni aduti u Poljskoj. Svečani doček srebrne "Ivkovićeve djece" zakazan je za ponedjeljak u 18 sati ispred gradske skupštine u Beogradu.

"Srbija ima priliku da se makar malo oduži momcima koji su nas podsjetili zbog čega je jedna od stvari koju znamo najbolje, košarka.", pišu srpski mediji.

"Srbija je pravo osvježenje za europsku košarku. S tako malo godina doći do borbe za najsjajnije odličje, prvorazredno je iznenađenje i vrhunsko ostvarenje. Ipak, netko se mora izdvojiti. Mislim da je velika prednost Srbije u odnosu na ostatak Europe fenomenalan trener. Ivković je briljantno selektirao i vodio tim do velikog uspjeha. Ovo nikako nije krajnji domet orlova i predviđam im blistavu budućnost. Momci su stigli u Poljsku bez ikakve pompe, skromno priželjkujući samo plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Turskoj. Međutim, malo - po malo, počeli su iskorištavati podcjenjivački stav ostalih ekipa", prokomentirao je Skansi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara