Skupina H: Španjolci prošli pomoću odličnog Ville, Čile pokazao kvalitetu

Tekst: M.M.
Foto: AFP

EUROPSKI prvaci Španjolci na Svjetsko prvenstvo došli su kao prvi favoriti turnira koji ne znaju za poraz gotovo dvije godine. Između Švicarske, Hondurasa i Čilea nije bilo izrazitog favorita za drugi krug, već su se čekali njihovi međusobni ogledi.

Na otvaranju skupine Švicarci su priredili jedno od najvećih iznenađenja cijelog prvog kruga. U ratobornoj utakmici potpuno su zatvorili udarne karike španjolske reprezentacije te iskoristili jednu priliku nakon koje su došli u vodstvo i zadržali ga do kraja. Čile je protiv Hondurasa pokazao da je puno ozbiljnija ekipa koja se ima pravo nadati drugom krugu. Njihova pobjeda od 1:0 ne pokazuje pravo stanje na terenu.

Drugo kolo donijelo nam je povratak Španjolaca u život. Pobijedili su Honduras 2:0, ali njihova neefikasnost došla je do izražaja. Švicarska je nakon pobjede nad Španjolcima trebala potvrditi svoju pravu snagu, ali Čileanci su još jednom pokazali svu raskoš svog talenta. U jako dobroj utakmici Čile je pobijedio 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija se potpuno zakomplicirala prije odlučujuće runde. Unatoč dvije pobjede, Čile je mogao ispasti. Stoga su morali igrati otvorenog garda protiv posrnulog diva s Pirinejskog poluotoka. Španjolci su pobijedili 2:1 i pobjedom osigurali drugi krug. S druge strane, Švicarska koja je trebala pobjedu ostala je nemoćna protiv Hondurasa i zasjenila svoju pobjedu s početka turnira te tako omogućila Čileu prolazak .

Igrač koji je zasigurno najviše pokazao u ovoj grupi jest švicarski vratar Diego Benaglio. U konačnici, Benaglio je svojim obranama držao Švicarce u igri do pred sam kraj. Da je bilo nekog u švicarskim redovima tko bi ga popratio, Benaglio bi zasigurno bio najveći švicarski junak. Čileanci su predstavili plejadu kvalitetnih igrača koje čeka svijetla budućnost. Izdvajamo Islu, Fernandeza i mladog Alexisa Sancheza.

Prvi španjolski strijelac David Villa jedina je svijetla točka neuvjerljive Furije. S tri pogotka uvelike je pridonio njihovom prolasku. No, nedostajala je druga karika moćnog španjolskog napada, Fernando Torres nije se iskazao. Ostao je dužan svim ljubiteljima španjolskog nogometa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara