Slovenci uz Eduarda: Kad padnu Rooney ili Owen Englezi šute

Totalsport/I.G.
Foto: AFP

ENGLESKI navijači koji napadaju Eduarda da Silvu zbog pada u šesnaestercu Celtica, bili bi sretni da netko od njihovih uzdanica učini isto, a da time profitira "Gordi Albion".

Otprilike je to sukus misli 29-godišnjeg kapetana slovenske nogometne reprezentacije Roberta Korena, koji na mjestu ofenzivnog veznog brani boje West Bromwich Albiona.

"Da je Engleska u finalu Svjetskog prvenstva, a da Wayne Rooney učini isto ono što je učinio Eduardo, ljudi bi malo drugačije gledali na cijelu situaciju. Nije se previše pričalo kada je Michael Owen na jednak način izborio jedanaesterac protiv Argentine na SP-u 2002. godine, ali još se uvijek priča o Maradoninoj ruci iz 1986.", upozorio je Koren, te dodao:

"Navijači su posvuda jednaki, nije Engleska izolirani primjer. Profitira li tvoja momčad tada se tome ne pridaje velika važnost. Strance se drugačije gleda, više ih se krivi za jednaku stvar, pa se o njima i više negativnosti govori. Ipak, mislim da Englezi shvaćaju da i njihovi igrači mogu snositi jednaku krivnju kao i stranci kada je riječ o padovima."

"Osobno sam protiv toga, kao i većina Engleza. Međutim, to da svi pričaju o Eduardu nije u redu spram njega. Svi to naprave u jednom trenutku svoje karijere. Takvo se što ne planira, ne možete se pripremiti na to i reći 'danas ću izboriti penal'. To ovisi o situaciji, o jednom trenutku. Također, može biti riječ i o zaštiti, jer da koji puta ne padneš postoji mogućnost da ti obrambeni igrač slomi nogu."

"Stranci u Engleskoj lakše padaju od domaćih igrača, jer su naučeni na drugačiji stil nogometa, te su drugačijeg mentaliteta. U Španjolskoj padnete kada vas netko gurne i nitko se ne buni."

"Padanje se nikada neće iskorijeniti, a u budućnosti očekujem da će engleski nogometaši i navijači prihvatiti to kao sastavni dio igre", zaključio je slovenski nogometaš.

I velški izbornik stao u obranu Da Silve

Ne baš velikom broju onih koji su stali u obranu napadača Arsenala i hrvatske nogometne reprezentacija Eduarda da Silve, pridružio se velški izbornik John Toshack.

Prokomentirao je Toshack spornu situaciju iz uzvratnog dvoboja 4. pretkola Lige prvaka između Arsenala i Celtica na Emiratesu u kojem je Eduardo padom izborio jedanaesterac i radi toga kasnije dobio zabranu igranja dvije utakmice.

"Veliki sam štovatelj Arsenea Wengera (menadžer Arsenala, op. a.) i u potpunosti se slažem s onime što je rekao o situaciji veznanoj uz Eduarda. Do pada je došlo nakon sjajnog manevra, a ne treba niti zaboraviti da je on bio žrtva zastrašujućeg loma noge prije godinu i pol dana, te da se tek vraća nakon ozljede", kazao je 60-godišnji Toshack.

"Eduardo je mogao vidjeti da vratar Celtica leti prema njemu, a ja mislim da se u tom trenutku želio zaštiti. Postoji velika razlika između namjernog pada i izmicanja od nečega što je mogao biti težak sudar."

"Na temelju snimke se ne može ustvrditi da kontakt nije postojao. Tog suca (Mejuto Gonzalez, op. a.), kojeg Europska nogometna federacija (UEFA) iznimno poštuje, prate nevolje. Sjećam ga se iz Španjolske, a očekujem vidjeti hoće li UEFA poduzeti i neke mjere protiv njega, jer, ako je bio jedanaesterac, onda je po pravilu trebao i isključiti golmana."

"Došlo je do opasnog presedana", zaključio je bivši trener Real Madrida.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara