Službene stranice Davis Cupa nahvalile Hrvatsku i njene sportaše

UGLEDAVŠI članak na službenim stranicama Davis Cupa iskreno smo se iznenadili. Autori su se osvrnuli na gotovo sve naše sportske uspjehe koji su ostavili golem trag i koji nas čine prepoznatljivima gdje god da se nađemo.

"Pješčane plaže što se protežu dokle god seže i pogled, kristalno plavo more iz kojeg se poput diva izdižu grebeni i kršne planine i obilje malenih karizmatičnih gradova samo su neke od hrvatskih prepoznatljivosti.

Upitate li nekoliko lokalnih stanovnika s čim se Hrvati zaista najviše ponose, dobit ćete uvijek isti odogovor. Radi se, naime, o njihovim golemim sportskim uspjesima." - riječi su kojima nas autori uvode u članak o najljepšoj ovogodišnjoj sportskoj priči.

"Kada je Goran Ivanišević 2001. godine osvojio toliko željeni Wimbledon, cijela nacija paralizirala se ispred TV ekrana, a u njegovom rodnom Splitu dočekalo ga je više od 150 tisuća razdraganih navijača. Neki su se automobilima zalijetali u more ne bi li ga dostojno pozdravili. Osvoji li Hrvatska Davis Cup, gotovo sigurno možete očekivati nešto slično." - nastavlja David Law, autor članka.

"No, Ivanišević je tek jedan na dugoj listi sportskih zvijezda koje su bljesnule na svjetskoj sceni od prvih dana hrvatske neovisnosti 1991. godine. Skijašica Janica Kostelić, trostruka olimpijska pobjednica, impozantan broj košarkaša koji su probili sve barijere u NBA obitelji i brončana hrvatska nogometna reprezentacija iz Francuske 98, koja je nekako najviše prirasla hrvatskim srcima, samo su neki od protagonista hrvatskog sporta u novijoj povijesti." - navodi Law.

Nakon horora koji je prouzročio Domovinski rat (agresija u trajanju od 1991.-1995. koja je kulminirala raspadom bivše Jugoslavije) Hrvatska je žudila za snažnim i pozitivnim osloncem, za nečim što bi je izvuklo na površinu i za nečim što bi dodatno učvrstilo njezin identitet kao neovisne slobodne države.

Zahvaljujući ratu koji je buktao 90-ih godina, zemlja koju smo jednom poznavali po prirodnim ljepotama i gostoprimstvu, postala je poprištem krvavog sukoba koji je pronašao svoje mjesto na TV ekranima diljem svijeta.

Susjedna Bosna, gdje je svoje djetinjstvo proveo Ivan Ljubičić, bila je još više pogođena ratom i stradanjima, a tako nešto je i ljudima kojima su rodom iz Splita (primjerice Mariju Ančiću) bilo nemoguće ignorirati.

"U Splitu nikada nisu padale granate, ali uvijek vam je teško kad vidite da se strahote događaju samo par stotina kilometara dalje od vas." - kazao je Ančić.

Sport je uspješno sudjelovao u mijenjanju fokusa i sada, nakon deset godina, Hrvatska se konačno oporavila. Prepoznata je u svijetu kao jedna od najpoželjnijih turističkih atrakcija, a svakodnevno se promovira na uvaženim tv postajama kao što su CNN i Eurosport.

"Mediteran kakav je nekada bio" parola je jedne od reklama, sasvim opravdano. Dok se većina turističkih zemalja bori sa ubrzanim razvojem, Hrvatska je sačuvala svoj intrigirajući šarm, a njezini stanovnici svoju velikodušnost i spontanost.

Komad zemlje koja ima oblik bumeranga leži paralelno s Italijom, s njom dijeli Jadransko more, dio prošlosti, ali i sadašnjosti.

Hrvatska ima "ono nešto" s čim može privući svakog posjetitelja i natjerati ga da se zaljubi na prvi pogled. Grad Split, kao i cijela jadranska obala, idealno je mjesto za one koji žele usporiti, opustiti se i zaboraviti na sve probleme.

Dubrovnik, grad spomenik, najljepši hrvatski biser, pod zaštitom je UNESCO-a i odiše poviješću i kulturom. Zagreb, pak, kao glavni grad prava je metropola, središte poslovnih putova i noćnog života.

Nađate li se bilo gdje u Hrvatskoj između 2. i 4. prosinca, možete biti sigruni da će njezini stanovnici živjeti samo ze jednu stvar - finale Davis Cupa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara