Šokota: Osjećam se kao Robert Prosinečki

TOMO ŠOKOTA, dio Mamićevog kapitalnog paketa za proboj na euro-scenu, u ponedjeljak je prekinuo sve veze s Portom i finilizirao posljednje detalje uoči povratka na Maksimir.

"Još jučer je bilo dosta problema, jer Porto me nije htio pustiti, ali na sreću sve smo se dogovorili." - potvrdio je u telefonskom razgovoru s ljudima iz Maksimirske 128.

"Zdravstveno sam i više nego spreman. Od studenog sam u trenažnom procesu i ne osjećam nikakve probleme. Ipak, morat ću dobro trenirati kako bih se vratio u staru formu, jer teško je tražiti formu kroz nastupe od samo petnaestak minuta. Ipak, potpuno sam spreman i željan natjecanja. Veselim se treninzima s Dinamom i naravno ljetu i nastupima." - nastavio je Šokota razgovor, objavljen na službenim stranicama kluba.

Njegov povratak bio je stalnom temom razgovora u Dinamu, ali je bitno ovisio o razvoju situacije u Portu. Ili minutaža ili odlazak. Bio je to mig Zdravku Mamiću, pa se maksimirski mecena naoružan samopouzdanjem (i eurima) zaputio u Portugal, uslijed gostovanja Tottenhama kod Brage. Osim što se naslušao hvalospjeva Otočana, koji bi u redovima rado imali Ćorluku i Eduarda, Mamić je oslušnuo i zbivanja u Portu.

"Zdravko Mamić je tu odigrao ključnu ulogu i da nije bilo njega nisam siguran da bih se odlučio na taj korak. Ja u Portugalu imam sve što jedan igrač može sanjati, ali povratak u Zagreb i Dinamo je ipak veliki izazov. Preispitivao sam se trebam li napraviti taj potez, ali uvjerio sam se da trebam. Dinamo je uvijek bio veliki klub i mislim da možemo nešto napraviti u najjačim natjecanjima."

"Dolazim zbog europskih natjecanja"

Šokota je, logično, počeo pratiti zbivanja u hrvatskom nogometu u trenutku kada je njegov povratak postao realna opcija.

"Znam da ću se morati nametnuti i neću imati mir koji sam imao u Portu. Do sada sam boravio u velikim klubovima i naviknuo sam se na pritisak, a još nisam za mirovinu. Znam da klub ima europske ambicije i da dolazim zbog međunarodnih natjecanja, a ne samo zbog hrvatskog prvenstva. Ipak, u Dinamo dolazim iz Porta, kluba koji je stalno u Europi, a ne tako davno je bio i prvak. Zna se zbog čega se vraćam, ali niti jedan zadatak se ne smije podcjenjivati."

Naravno da bi mjesto u Dinamovom napadu za Šokotu trebalo biti rezervirano, pa su ciljevi nekadašnjeg velikog miljenika maksimirskog sjevera, vezani isključivo uz Europu.

"Zadatak Branka Ivankovića je da slaže momčad i ja se tu ne namjeravam miješati u njegov posao. Trener će za mene pronaći pravo mjesto, a ja se nadam da će Dinamo biti puno jači u napadu i imati veću probojnost. Znam da je momčad u posljednje vrijeme pretrpjela dosta promjena i da je već sada znatno jača nego u prvom dijelu natjecanja. Logično je da ja radim ovaj korak i zbog natjecanja u Ligi prvaka." 

"Sjećam se vremena kada su se Prosinečki i Jurić vraćali u Dinamo zbog Lige prvaka, a ja sam bio mladi igrač.Grad je živio samo za to. Sada se, u neku ruku, osjećam kao Robi kada je kroz to prolazio i svjestan sam pritiska i zadataka koje ću morati odraditi. No, nije me strah, već sam pozitivno uzbuđen."

Lobiranja kod Igora Bišćana

Šokota za Dinamo neće nastupiti prije ljeta, a slobodno vrijeme iskorist će dijelom i kao pregovarač za povratak reprezentativnog sina razmetnog, Igora Bišćana.

"Bilo bi mi drago da se i on vrati, a ja ću sve napraviti da se to zaista i dogodi. Bišćan je odličan igrač i, sasvim sigurno, bio bi od velike pomoći. Mislim da ću ga uspjeti nagovoriti na povratak. Povratne informacije koje sada imam su vrlo pozitivne."

D.R.
Foto: Index/AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara