Split i Hajduk miniraju Vukasov spomenik: Umjesto na Starom placu, Bajdo u hodniku Poljuda!

Split i Hajduk miniraju Vukasov spomenik: Umjesto na Starom placu, Bajdo u hodniku Poljuda!

Tekst: Zvonko Alač
Foto: Ante Čizmić (Cropix
)

DOGRADONAČELNIK Splita Jure Šundov stavio je veto na čin koji su nestrpljivo čekali brojni navijači Hajduka - otkrivanje spomenika najboljem nogometašu u povijesti kluba, koje se trebalo dogoditi ove subote točno u podne, na 99. rođendan Hajduka.

Šundov je izjavio kako se spomenik može postaviti tek nakon odluke o postavljanju spomen-obilježja, koju može donijeti jedino Komisija za imena ulica, trgova i za spomenike, odnosno da odluka za takvu intervenciju u prostor treba proći propisanu proceduru koja ne može biti gotova do vikenda. Problem je također što grad dopušta spomenik "u krugu Starog placa", a ne na ulici kod ograde stadiona.

Bliski suradnik i osoba od posebnog povjerenja Željka Keruma, dakle čovjeka poznatog po tome da mu zakonske odredbe i procedure nisu baš najsvetije odrednice u poslu kojim se bavi, našao se upravo na spomeniku nogometnom velikanu dokazivati da je u Splitu sve "po pe-esu".

"Genijalno" Hajdukovo rješenje koje podržava i Grad: Vukasov spomenik u klupske prostorije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kakav je današnji Hajduk klub i koliko drži do sebe i svoje slavne povijesti, najbolje svjedoči i reakcija kluba na rampu koju je podigao Grad: "Neka se spomenik Vukasu postavi u klupske prostorije", velikodušni je prijedlog Hajduka.

Da je kojim slučajem ovo onaj Hajduk iz Vukasovih vremena ili da njime barem vlada Vukasov duh, a ne Željko Kerum, pozvao bi navijače na demonstracije i ultimativno zahtijevao postavljanje spomenika na jedinom prirodnom mjestu: uz Stari plac, a ne bi mu pokunjeno nudio utočište u klupskom hodniku.

Naravno, nije dugo trebalo, Grad je objeručke prihvatio "hajdučku" soluciju: "Grad je u potpunosti za spomenik Vukasu i mi podržavamo drugu lokaciju za spomenik, koju je predložio Hajduk, unutar prostorija kluba", izjavio je Šundov za Slobodnu Dalmaciju.

Grad dopušta spomenik "u krugu Starog placa", a lokacija na kojoj ga vide navijači je izvan Placa

Unatoč (bolje reći usprkos) inerciji Splita i gradske uprave, grupa navijača na čelu s Vedranom Bonačićem pokrenula je akciju za konačno postavljanje spomenika kod Starog placa, koji je djelo akademskog kipara Vojina Hraste.

Šundov ističe kako se u taj projekt ušlo bez suglasnosti i sudjelovanja Grada, a to što su kip financirali privatni donatori i sponzori ne znači mnogo jer i donirani spomenici moraju proći umjetničku valorizaciju i natječaj za izradu izvedbenog projekta. Naravno, poznavajući sve draži hrvatske birokracije i tone papirologije koje se automatski predoče pri samom spomenu ovih frazetina, nemoguće je sve to riješiti do subote.

Osim procedure koju je potrebno zadovoljiti (ocjena komisije - prijedlog zaključka Gradskom vijeću - rasprava Gradskog vijeća - donošenje odluke Vijeća), teškoću predstavlja i to što je aktualni projekt predviđen izvan kruga Starog placa - konkretno, na ulazu u parkiralište, nekih desetak metara od ograde terena na kojemu je Bajdo izvodio majstorije.

Mogli bi Bajdu postaviti ispred Jokera, ali tamo je Orson Welles

Činilo se da će otkrivanjem spomenika Bernardu Vukasu ispred Starog placa navijači Hajduka na 99. rođendan kluba na pola sata zaboraviti tužnu sadašnjost u kojoj se klub nalazi i napajati se na dičnoj prošlosti, ali ništa od toga, jer u gradskoj su se upravi u pravi čas sjetili igrati legalista.

Uostalom, spomenik ne može ni biti postavljen "u krugu" Starog placa jer tek bi to bila lakrdija - mjesto koje bi moralo biti konzervirano i pretvoreno u muzej na otvorenom, već godinama je zapuštena livada koja čeka pogodan trenutak da ga još pogodniji investitor pretvori u još jedan šoping-centar.

Možda je Grad, imajući to u vidu, djelovao dalekovidno: dok se povijesna lokacija ne valorizira, neka Vukas skuplja prašinu na ulazu u klupske prostorije, a onda ga treba svečano postaviti na ulaz Novog šoping-placa, ali "izvan njegova kruga".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara