Srbija s Bugarskom i Makedonijom želi organizaciju Eurobasketa 2017.

Foto: AFP

IZ KOŠARKAŠKOG saveza Srbije stigla je informacija kako su Srbi u pregovorima s Bugarskom i Makedonijom oko zajedničke kandidature za domaćinstvo Eurobasketa 2017. godine.

Iako konačni dogovor još nije postignut, zajedničkim domaćinstvom savezi bi si uvelike olakšali organizaciju natjecanja kao i povećali šanse da njihova kandidatura pobijedi konkurenciju. Nakon Poljske (2009.), Litve (2011), Slovenije (2013.) i odnedavno Ukrajine (2015.) tradicija održavanja Eurobasketa u Istočnoj Europi mogla bi se nastaviti. Srbija je ugostila Eurobasket 2005. godine.

Makedonski mediji su objavili da je zajednička kandidatura već spremna, ali su iz KSS-a za Blicsport.rs poručili da su za sada samo vođeni razgovori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što su se u HKS-u nedavno uvjerili, organizacija košarkaškog EP-a financijski je vrlo zahtjevna jer prije svega zahtjeva čak 8 milijuna eura osiguranja koliko traži Fiba, a potrebno je na vrhunskom nivou ugostiti i 24 ekipe na 25 dana. Podsjetimo, Hrvatska je bila kandidat zajedno s Njemačkom, Italijom i Francuskom ali Njemačka i Francuska su odustale zbog sukoba s Fibom oko isplate. Hrvatska i Italija same nisu mogle pa je organizaciju dobila Ukrajina kao jedini preostali kandidat.

S druge strane, Slovenija je uspjela samostalno dogovoriti organizaciju EP-a 2013. nakon što su odbili suradnju s HKS-om. Dogovor Srbije s Makedonijom i Bugarskom ostavit će Hrvatsku opet izvan bilo kakvih kombinacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara