Srbija: Zbog navijačkog nasilja zatvor i za službene osobe?

Srbija: Zbog navijačkog nasilja zatvor i za službene osobe?

SRBIJANSKA je vlada nedavno usvojila odredbe  Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, a usvoji li se i Prijedlog o izmjenama i dopunama istog, srpskim  huliganima za izazivanje nereda na stadionima moći će biti izrečene zatvorske kazne u trajanju od čak deset godina.

Još uvijek važeći zakon za nasilje na stadionima i bacanje pirotehničkih sredstava predviđa kaznu od tri mjeseca do godinu dana zatvora, ali je izmjenama propisana kazna od kazna od šest mjeseci do pet godina zatvor. Ukoliko su neredi izvedeni u skupini, Prijedlog o izmjenama i dopunama spomenutog zakona predviđa kazne od jedne do osam godina zatvora, umjesto dosadašnjih kazni od šest mjeseci do tri godine. Za vođe skupine propisane su kazne od jedne do deset godina zatvora. Ukoliko prilikom navijačkog divljanja dođe do ozljeđivanja neke osobe ili znatnijeg oštećenja imovine, predviđa se kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Novim zakonom također se predlažu kazne zatvora o tri mjeseca do tri godine zatvora za službene i odgovorne osobe koje pri organiziranju sportske priredbe ne poduzmu mjere osiguranja koje bi onemogućile ili spriječile incidente, pa zbog toga budu ugroženi životi većeg broja ljudi, ili dođe do uništenja imovine većeg opsega, prenosi srpski Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlogom zakona, koji bi na snagu trebao stupiti kada ga usvoji Skupština Srbije, proširena je lista osoba koje mogu biti kažnjene većim zatvorskim kaznama. Prema jednoj od odredbi, među tim su osobama oni koji svojim ponašanjem i parolama izazivaju nacionalnu, vjersku mržnju ili nesnošljivost.

D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara