Srebrić: HNS će ubuduće tužiti problematične navijače, moramo tražiti pravnu zaštitu

Foto: Boris Kovačev/Cropix

GLAVNI tajnik HNS-a Zorislav Srebrić komentirao je ispad hrvatskih navijača na pariškom Stade de Franceu, iako se odmah ogradio: "Nemam još cjelovitu informaciju o tome, tako da je teško to komentirati."

Skupina hrvatskih navijača je kartonima konstruirala slovo "U" sredinom prvog poluvremena, a u nastavku je uslijedio pirotehnički festival u kojem je nekoliko baklji doletjelo i na teren, rekli smo mu.

"Što se tiče situacije s našim navijačima na Stade de Franceu, izdat ćemo službeno priopćenje. Samo možemo požaliti što je do toga došlo, jer osim toga nije bilo nikakvih problema s našim navijačima, ni u gradu prije ili poslije utakmice, niti na tribinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svakako ću kontaktirati francuski savez, da od njih dobijemo službeno konstatiranje činjenica, jer ovo nije dobro. Nažalost, naš ukupni navijački ugled u Europi nije najbolji i moramo se suzdržavati od ponašanja koje je kontra disciplinskih pravila."

Uefa će sigurno povezati sinoćnje ispade hrvatskih i srpskih navijača na europskim gostovanjima, posebno kada uzmemo u obzir nedavne Platinijeve posjete Beograd i Zagrebu i poruke koje je pri tome odaslao?

"I oni i mi smo dobili vremenski rok od godine dana u kojem se takve situacije ne smiju događati. Naravno, ne smiju se događati nikako, ali pogotovo ne u tom razdoblju. Za očekivati je da će Uefa reagirati, naročito jer su se incidenti odigrali simultano."

"Gledajte, da rezimiram. Ako se ispadi ponavljaju unatoč Uefinim upozorenjima, onda zaista moramo biti zabrinuti. Takvi oblici ponašanja ne samo da su neprihvatljivi, nego su i zabranjeni. Savez dosad nije prakticirao tužbe prema problematičnim navijačima, ali ubuduće moramo razmišljati o individualnom tretmanu takvih slučaja, odnosno pravnoj zaštiti od tih individualaca. Nažalost, mi nemamo represivni aparat", rekao je Srebrić.

Podsjećamo, hrvatski navijači su 2006. u Livornu, na prijateljskoj utakmici s Italijom, tijelima formirali "svastiku". Godinu dana poslije, "slet" na sarajevskom Koševu uključivao je slovo "U" sastavljeno od navijača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara