Srećko Katanec ekskluzivno za Index: Nemam nikakvog razloga za osvetu Hrvatskoj

Srećko Katanec ekskluzivno za Index: Nemam nikakvog razloga za osvetu Hrvatskoj

SITUACIJA u makedonskom nogometu, daleko je od one euforične i idilične, kada je prije pola godine Makedonija iznenadila svijet dvama predstavama protiv engleske reprezentacije. Kod kuće su izgubili 1:0, ali potpuno nadigrali Gordi Albion, dok su na Old Traffordu pred 75 tisuća navijača remizirali.

Naime riječ je o sljedećem. Opozicija na čelu sa slavnim Darkom Pančevom, Vasilom Ringovom i Kočom Dimitrovskim, iz nogometnih i kojekakvih drugih krugova, napala je predsjednika makedonskog nogometnog saveza Haralampiea Hadžiristeskog, konstantno ga rušeći podmetanjem raznoraznih slučajeva. Da bi Hadžiristeski izbjegao nervozu i pritisak odlučio je 17. ovog mjeseca održati glasanje o potpori, nakon čega bi se trebalo saznati hoće li doći do promjena u vrhu MNS.

Sve ovo ne bi bilo previše vrijedno spomena da novi izbornik makedonske reprezentacije nije stao u obranu predsjednika izjavivši nedavno kako potpuno podržava predsjednika. Mediji su od toga napravili priču da ukoliko za osam dana "padne" predsjednik, "pada" i Katanec.

U razgovoru za Index Katanec je potvrdio novinarske slutnje te najavio svoj odlazak ukoliko dođe do smjene Hadžiristeskog, što je samo tjedan dana pred utakmicu s Hrvatskom.

"Gledajte, ono što vam mogu reći je sljedeće. Ja ne boravim mnogo u Makedoniji i ne znam točno što se tamo trenutno događa, ali sam siguran u to, da ukoliko predsjednik odstupi idem i ja. Potpuno podržavam Hadžiristeskog i ako on ode, ni mene nema više, to je sigurno." - rekao je Katanec u razgovoru za Index.

No, vratimo se na nogometni travnjak, gdje je Katanec ipak, kako se ono kaže, riba u vodi.

Krenuli ste odlično u kvalifikacije, dvaput nadigrali Engleze, a zatim na domaćem terenu prosuli vrlo važne bodove protiv Rusije?

"Da, krenuli smo vrlo dobro, igramo vrlo dobro, a to je najvažnije. Za utakmicu s Rusijom situacija je bila vrlo specifična. Igrali smo bez nekoliko igrača (čitaj Pandev i Naumovski) i pred samu utakmicu imali samo jedan trening, stoga nismo imali nikakve šanse protiv jake Rusije, koja se za taj ogled spremala desetak dana. Ta utakmica se igrala u prijateljskom terminu, stoga su naši reprezentativci imali obveze u svojim klubovima, zbog čega nisu mogli doći na pripreme sve do dva dana prije utakmice. U takvoj situaciji gotovo je nemoguće bilo koga pobijediti." - napomenuo je Srećko Katanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi ljudi u makedonskom savezu, kao i sami igrači, govore da ste napokon uveli red, rad i disciplinu u reprezentaciju?

"Ja sam jako zadovoljan postignutim, vide se velike promjene, naravno na bolje. Moja filozofija me tjera da stalno idemo naprijed, da budemo sve bolje i u tome uspijevamo, bar ja tako mislim. Ja nikad ne tražim rezultat, već kvalitetnu igru, jer je samo to pravi put za buduće uspjehe. Samo se nadam da moja vizija nije pogrešna." - dodao je izbornik makedonske reprezentacije.

Što očekujete od utakmice s Hrvatskom, možete li ju iznenaditi kao nedavno Engleze?

"Suvremeni nogomet igra je koja zavisi o mnogo detalja. Tko bi rekao u onoj utakmici Hrvatske i Engleske, da će se Kranjčar naći na lijevoj strani, kvalitetno centrirati, a najmanji igrač na terenu(čitaj Da Silva) pored četiri engleska gorostasa poentirati glavom u skoku. Takve stvari su nepredvidljive i to daje draž nogometu. Što s tiče same utakmice iznenađenja neće biti. Mi vrlo dobro poznajemo Hrvate kao što i oni poznaju nas. Utakmica će biti tvrda i neizvjesna, kao i svaka dosadašnja utakmica ove dvije reprezentacije. Hrvati su odlična momčad, kod kuće neporaženi godinama, no sve to neće nas obeshrabriti. Mislim da možemo do pozitivnog rezultata pred punim tribinama Maksimira, što nam može biti samo dobar motiv, kao npr na Old Traffordu." - napominje bivši slovenski izbornik.

Hrvati se najviše pribojavaju, naravno, Gorana Pandeva i izvanrednog obrambenog trojca Mitreski-Noveski-Sedloski. Koga vi vidite kao najveću opasnost u hrvatskim redovima?

"Iako je pojedinac onaj koji može riješiti utakmicu, kolektiv je ono što mene plaši. Naravno da ću obratit pozornost na vrsne pojedince, ali mi je važnije kako stoji moja ekipa na terenu. Eduardo i Petrić su u nevjerojatnoj formi, ali kolektiv njih izbacuje u prvi plan namještajući im prilike za gol. Velika bi pogreška bila kada bi npr. markirao nekoga od hrvatskih napadača, jer hrvatska ma pregršt kvalitetnih igrača koji u svakom trenutku mogu riješiti utakmicu, bilo solo prodorom bilo slobodnim udarcem. Imate izvrsnu momčad, a na klupi napadače koje bi poželjela svaka reprezentacija." - jasno će Katanec.

Pojedini mediji najavljuju kako u Hrvatsku dolazite da joj se osvetite, zbog one poznate situacije, kada se nije ispunila vaša želja da postanete izbornik Hrvatske? Čast je naime pripala Kranjčaru, iako ste vi bili Markovićev favorit.

"Ma to je smiješno pa ne igram ja na terenu. Što bih sada ja trebao reći svojim igračima? Znate ja sam prije nekoliko godina trebao postati izbornik hrvatske, no tada su me zeznuli, stoga vas ja sve sada molim da izađete na teren i da me osvetite! Ma kakvi, nema nikakvog razloga da se osvećujem. Očekujem lijepu utakmicu, puno navijača, mi ćemo odigrati najbolje što možemo." - za kraj je dodao nesuđeni izbornik Hrvatske.

Vedran Buble
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara