Star: Dinamov posjet Torontu bijeg od domaće krimi sapunice

DINAMOV nedavni put u Toronto na prijateljsku utakmicu protiv Glasgow Rangersa kanadski je Toronto Star okarakterizirao kao "bijeg s mjesta zločina", a ne kao dolazak na nogometnu utakmicu.

Sportski kolumnist Toronto Stara povezao je Dinamo s plaćenim ubojicama, zapaljenim automobilima, korupcijom, lažiranjem utakmica i kamatarenjem.

Dinamov trener izjavio je kako Dinamovci dolaze u Toronto s prijateljskim namjerama, ali je vrlo jasno dao do znanja kako na pitanja koja se nalaze ispod površine ne želi davati odgovore.

Dinamo je u ozbiljnim problemima, piše Star pa dodaje kako su stravični zločini koji su usko vezani za Dinamovu Upravu zasjenili su čak i mizerne rezultate iz prošle sezone. Vrlo je teško objasniti ulogu koju Dinamo ima za Hrvate. Proteklih godina, dok je ta zemlja bila dio bivše Jugoslavije, Dinamo je značio isto što i Hrvatska, piše kanadski dnevni list. 

Jedna od iskri koja je zapalila Balkan dogodila se upravo na Dinamovoj utakmici. Naime, hrvatski klub dočekao je 1990. godine na svom stadionu beogradsku Crvenu Zvezdu. Podsjetimo, Crvena Zvezda Srbima bila je isto što i Dinamo Hrvatima. Utakmica se održavala u isto vrijeme kad se Hrvatska borila za neovisnost i izlazak iz bivše Jugoslavije. Tribine su bile prepune aktivnih nacionalista s jedne i s druge strane - zagrebačkih Bad Blue Boysa i Zvezdinh Delija. Srpski navijači bili su pod vodstvom Željka Ražnatovića, poznatog pod ratnim imenom Arkan, stoji u članku Toronto Stara.

Mnogo prije početka utakmice, nasilje je kulminiralo, navijači su se probili na teren, te je došlo do stravičnog obračuna. Tada Dinamova zvijezda u usponu, Zvonimir Boban, upisao se u anale hrvatske povijesti kad je došao pomoći jednom navijaču, te je kick-box udarcem krenuo na policajca koji je tukao ljutite Dinamovce, piše kolumnist Stara.

Dinamo je posljednjih godina dominantan klub u Hvatskoj, no u zadnje vrijeme događaji izvan terena uvelike utječu na samu Dinamovu igru, a posebno na rezultate, navodi se u tekstu. 

Prošle je godine trener koji je Hrvatsku odveo do trećeg mjesta na SP-u u Francuskoj optužio izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića za lažiranje utakmice.

"Točno znam koje je suce Mamić potplatio" - riječi su Ćire Blaževića.

Važno je spomenuti ime nogometnog menadžera Dine Pokrovca koji je ubijen u lipnju ove godine, a bio je poznat kao glavna osoba u najvećem hrvatskom transferu, Dinamove zvijezde Nike Kranjčara u Hajduk. Podsjetimo, Pokrovac je prije toga bio upleten i u prodaju još jednog Dinamovca Ivice Olića u moskovski CSKA. Prilikom tog transfera 400,000 dolara naknade jednostavno je nestalo, piše kanadski list opisujući događaje na hrvatskog nogometnoj sceni. 

Pokrovac je opisan kao lokalni kriminalac i figura iz podzemlja, te se tvrdi da je zbog tih radnji vjerojatno i ubijen.

Policija je prepoznala profesionalnu prirodu ubojstva. Pokrovčev poslovni partner i bivša Realova zvijezda Davor Šuker bio je na ispitivanju u vezi ubojstva koje je potreslo sportske i ine krugove. Prije dva tjedna, automobil Dinamovog trenera Josipa Kužea eksplodirao je u samom centru Zagreba, stoji u nastavku teksta. 

Prema hrvatskom tjedniku Nacionalu, mnogi Dinamovi suradnici, a prvenstveno Kuže, Blažević i izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Kranjčar bili su "klijenti" ubijenog Pokrovca.

Točno značenje ovih događaja, kao i njihov povod još uvijek nisu do kraja razriješeni. Jasno je tek da je Dinamo u strahovitom padu. Osvajač 13 prvenstvenih titula, prošlu je sezonu završio kao 7. na ljestvici, što je za taj klub katastrofa. No, kako stvari stoje, nogomet je za Dinamo trenutno najmanja briga, zaključuje se u članku Toronto Stara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara