Stigla 18. titula: Hajduku republičko prvenstvo iz 1945. priznato kao naslov prvaka

Foto: Torcida 1950

NA SVOJOJ službenoj stranici Hajduk je objavio Dopis Hrvatskog društva za povijest sporta, koji ga potvrđuje za državnog prvaka 1945. godine.

Riječ je o nadmetanju republičkog prvenstva, održanog u proljeće i ljeto 1945. kako bi se moglo ustrojiti natjecanje prve savezne lige. Zahvaljujući boljoj gol-razlici od Dinama, Hajduk je bio najbolja momčad, što mu je danas i službeno priznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prema dokumentima u koje Hrvatsko športsko društvo ima uvid, hrvatsko nogometno prvenstvo 1945. godine održano je u Zagrebu u kolovozu 1945. u okviru Fizkulturnog sleta Hrvatske, u organizaciji Zemaljskog fizkulturnog saveza Hrvatske (ZEFIOH). ZEFIOH je tada bio najviše sportsko tijelo u tadašnjoj Federalnoj Državi Hrvatskoj (službeni naziv do 29. studenog 1945. kada je Ustavotvorna skupština u Beogradu deklaracijom proglasila Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju, pa se ime mijenja u Narodna Republika Hrvatska."

"U okviru nogometnog natjecanja u završnici 19. kolovoza 1945. Hajduk je pobijedio reprezentaciju Zagreba 2:1 i zbog toga je proglašen prvakom Hrvatske u nogometu za 1945. godinu. Na temelju postojećih dokumenata držimo nužnim i povijesno opravdanim spomenuto natjecanje smatrati službenim nogometnim prvenstvom Hrvatske, a NK Hajduk službenim nacionalnim nogometnim prvakom za 1945.", stoji u priopćenju Hrvatskog društva za povijest športa.

Ova titula 18. je u Hajdukovoj povijesti, a Bijeli su još 14 puta osvojili nacionalni kup i u pet navrata Superkup Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara