Stigla službena potvrda: Vlada ne želi Mamića u sukobu interesa

Foto: Damir Krajač / Cropix, Screenshot

URED Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta napokon je reagirao na nepravilnosti u hrvatskom nogometu poslavši dopis HNS-u u kojemu traže da se u nogometu uspostavi stanje sukladno svim zakonima i propisima. Službeno priopćenje MZOŠ-a prenosimo u cijelosti.

"Vezano za sukob interesa u NK Dinamu, Ministarstvo je naložilo Hrvatskom nogometnom savezu, da kao krovna nogometna organizacija, poduzme sve mjere u njihovoj nadležnosti kako bi se spriječio bilo kakav sukob interesa.

Naime standardi koji postoje u razvijenom svijetu u smislu regulatornog uređenja, poglavito u sustavu športa, uvijek su usmjereni prema samouređenju, pa i u pitanju kontrole provođenja zakonitosti. Isto tako s obzirom da šport niti smije niti može trpjeti bilo kakav upliv izvršne vlasti, MZOŠ nije, prilikom izrade Zakona o športu, a poštujući načela slobode udruživanja i odlučivanja u športskim klubovima kao udrugama, imao namjeru sankcionirati apsolutno sve slučajeve nepoštivanja zakonske norme. Stoga trenutno važeći Zakon o športu ne propisuje nikakve sankcije pa  MZOŠ-a niti nema pravnu utemeljenost za bilo kakvo sankcioniranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No treba naglasiti da to ne znači da HNS, kao krovna udruga čiji je član NK Dinamo, ne bi mogao, čak bi trebao, propisati sankciju u slučaju kršenja zakonske norme.

Slijedom svega navedenog, MZOŠ je još jednom naložilo HNS-u i NK Dinamo da uspostave zakonito stanje, a sukladno čl. 27. Zakona o športu koji definira sukob interesa.

Ako HNS i NK Dinamo niti nakon opetovanog zahtjeva za sprječavanje sukoba interes, niti ovaj put ne uspostave zakonito stanje, u slijedećim izmjenama i dopunama Zakona o športu, MZOŠ će biti primorano u ovom slučaju kao i u sličnim slučajevima, ugraditi u isti represivne mjere", stoji u priopćenju.

Mamić otkazao presicu

Dopis je odgovor Ministarstva na upozorenje pučkog pravobranitelja Jurice Malčića i inicijative Zajedno za Dinamo na mnoge nepravilnosti u radu NK Dinamo koje krše Zakon o sportu, Zakon o udrugama i Statut kluba. Također, radi se i o jasnim pritiscima da u nogometnoj vladi ne sjede osobe protiv kojih se vode kazneni postupci, a za koje je predviđena kazna zatvora viša od tri godine. Ta opcija dodiruje Peru Vićana, Miroslava Uljana, Stipu Gabrića Jamba, Damira Vrbanovića i Ivicu Šparavca.

"Ne znam točno o čemu se radi, posljednja dva dana sam u Puli, a dopis ćemo proučiti čim se vratimo i reagirati", rekao nam je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.Prema Zakonu o sportu članovi tijela sportskog kluba-udruge za natjecanje ne mogu biti osobe koje se s managerima u sportu nalaze u krvnom srodstvu. To se odnosi na odnos Zdravka Mamića i njegovog sina Marija Mamića koji je kao član ASA agencije zastupao Dinamove igrače među kojima su i Dejan Lovren, Vedran Ćorluka, Ivan Turina, Šime Vrsaljko i još neki igrači.

Za četvrtak je bila najavljena press konferencija Dinama na kojoj se novinarima trebao obratiti Zdravko Mamić, ali je naglo otkazana nakon što se informacija o dopisu iz Ministarstva pojavila u medijima.

Indexu se javio Damir Vrbanović, Dinamov direktor, ali njegov pogled nije pucao na parking Maksimira već na Ženevsko jezero.

"Nisam u Hrvatskoj, u Uefi imam važne sastanke. To je stara priča, nemam tu što puno za komentirati"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara