Štimac i njegovi pučisti na dvije godine suspendirani iz nogometa!

Foto: Damjan Tadić/Cropix

HNS-ova Disciplinska komisija, na čelu koje je Tin Dolički, bivši član Dinamovog IO i predsjednik filijale Modrih, Lokomotive, drastično je kaznila 27 sudionika Izvanredne skupštine HNS-a 20. veljače, na kojoj su za predsjednika Saveza izabrali Štimca.

Josip Bajlo, Stipe Ćaćić, Mile Čirjak, Davor Daraboš, Zvonko Gelo, Berislav Gržanić, Davor Ivić, Darko Jergović, Željko Mihalj, Mladen Mikolčević, Jakov Modrušan, Goran Pauk, Nikola Stevanović, Josip Šarić, Igor Štimac, Krešimir Vejić, Dražen Zebec, Ivan Brleković, Željko Čulo, Ivica Batinić, Stipe Doljanin, Željko Dulibić, Nikola Galešić, Tomislav Jurjević, Ivica Mađer, Dragutin Marjanović i Doris Miculinić, su 28. veljače, također odlukom Disciplinske komisije, kažnjeni jednomjesečnom suspenzijom, na osnovu prijave Izvršnog odbora HNS-a.

Izbačeni iz nogometa na dvije godine, iako je za djelo koje im se stavlja na teret kazna godina dana zabrane obavljanja funkcija

Po okončanju postupka, Disciplinska komisija je kaznu uobličila u dvogodišnju suspenziju svih navednih iz hrvatskog nogometa: "Izriče im se kazna zabrane obavljanja funkcija u nogometu u trajanju od dvije godine, a zbog počinjenja prekršaja iz članka 87. Disciplinskog pravilnika HNS-a - nepoštivanje Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika", piše na službenoj stranici HNS-a.

Međutim, u spomenutom pravilniku za prekršitelje članka 87. predviđene su sljedeće sankcije: "Nogometni djelatnici na koje se odnosi Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika, koji prekrše neku od odredbi Kodeksa, kaznit će se novčanom kaznom ili zabranom obavljanja funkcije do šest mjeseci. U ponovljenom ili težem slučaju bit će kažnjeni najmanje od tri mjeseca do godine dana zabrane obavljanja funkcija ili isključenjem iz nogometne organizacije." Kako su onda Štimac i saveznici kažnjeni dvogodišnjom suspenzijom?

Štimčev lobi elegantno eliminiran s travanjske Skupštine HNS-a

Ovim potezom Štimac i njegovi pristaše eliminirani su sa Skupštine HNS-a, koju je za 19. travnja sazvao "legalno" izabrani predsjednik Saveza Vlatko Marković. Kažnjenici se mogu žaliti u roku od osam dana, nakon čega se Žalbena komisija mora sastati u roku od tri tjedna. Lako je izračunati da je sve napravljeno kako se Štimac i njegovi ne pojave na Markovićevoj Skupštini.

Štimac: Bili bi najmirniji da nas sve pobiju

"Žao mi je što u njihovim pravilnicima ne postoji smrtna kazna, pa da nas sve pobiju. Tako bi, bili najmirniji" komentirao je Štimac presudu na koju se neće žaliti: "Nemamo se što žaliti kada tu garnituru ne priznajemo. Oni rade poput ovih diktatorskih režima o kojima proteklih tjedana čitamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gadljiva bitka za HNS: Povijest bolesti

Podsjećamo (ako uopće postoji netko tko se želi toga podsjećati), ovo je najnoviji nastavak trakavice započete još u ranu jesen prošle godine, s kulminacijom 17. prosinca, kada je na Izbornoj skupštini za predsjednka HNS-a, Vlatko Marković pobijedio protukandidata Igora Štimca s jednim glasom razlike (25:24).

Skupština je održana u neregularnim uvjetima i mučnoj atmosferi prijetnji, uvreda i ucjena. Glavnu riječ vodili su Zdravko Mamić, Reno Sinovčić i Štimac, koji  je osporavao pravo glasa delegatu Županijskog saveza dubrovačko-neretvanskog Mati Previšiću. Međutim, verifikacijska komisija pod ravnanjem Mamićevog čovjeka Ante Vučemilovića, dala je legitimitet Previšiću, a on odlučujući glas Markoviću. Štimac je poslije isticao kako je na skupštini prekršen statut HNS-a i Zakon o sportu, ali da se neće predati.

Mjesec dana poslije, krenuo je u ofenzivu i 19. siječnja HNS-u predao potpise 23 delegata koji su tražili sazivanje izvanredne izborne skupštine u roku od 30 dana. Vlatko Marković je na to 16. veljače sazvao skupštinu HNS-a za 19. travnja.

Međutim, Štimac sa svojih 26 saveznika 20. veljače održava izvanrednu izbornu skupštinu, kojoj prisustvuje 25 od 49 delegata, čime je skupština po njihovom tumačenju imala kvorum i legalitet. Naravno, svi prisutni (osim Nikole Galešića, koji je u trenutku glasanja morao na wc) glasali su za Štimca, koji je "postao predsjednik HNS-a", čime je navodno anulirana odluka
skupštine 17. prosinca.

Vrh HNS-a izabran u prosincu nije se previše uzbuđivao zbog skupštine "Štimca i prijatelja", a u potvrdu Markovićevog (Mamićevog) legitimiteta išli su i dopisi Uefe i Fife u kojima je stajalo kako ne priznaju izvanrednu skupštinu ni njene odluke.

Nastavak, naravno, slijedi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara