Štimac: Maksimirska logistika gubi tlo pod nogama

Foto: Damir Krajač/Cropix

JE li se uistinu isplatilo preklinjanje Markovića i Srebrića po Nyonu i Ženevi, pa nedjeljna izvanredna skupština HNS-a u režiji Igora Štimca i na njoj donesene odluke, neće dobiti legitimitet u europskoj i svjetskoj nogometnoj organizaciji, ili se radi o još jednom šumu u komunikaciji?

HNS je za subotu ujutro sazvao izvanrednu press konferenciju na temu: sazivanje skupštine HNS-a. Vrlo brzo doznali smo da će na njemu mahati dopisom kojim Uefa tumači da je okupljanje koje za nedjelju planira Igor Štimac nije legitimno. Faks je u Rusanovoj procurio u petak navečer, a u njemu Uefa piše da je Marković postupio sukladno odredbama i sazvao skupštinu.

Koju skupštinu? Redovnu, u travnju? Ili onu izvanrednu, Štimčevu, što čisto sumnjamo? Sve skupa miriše na još jednu pravnu dosjetku tijekom šetnje uz ženevsko jezero.

O čemu je to Marković obavijestio Uefu?

Igor Štimac je 19. siječnja u sjedište HNS-a predao potpise 23 zastupnika u Skupštini HNS-a, koji traže sazivanje Izvanredne skupštine saveza, na kojoj su željeli osporiti i poništiti odluku Izborne skupštine HNS-a 17. prosinca prošle godine, kada je Vlatko Marković izabran za predsjednika.

Štimac je tada najavio kako će sam sazvati Izvanrednu skupštinu ako predsjednik Saveza to ne napravi u roku od 30 dana kada je trećina zastupnika predala zahtjev. Taj moratorij dakle istječe 19. veljače iza ponoći, na dan kada je i najavljeno okupljanje Štimčevih "pučista". Dobili smo i potvrdu da je Štimac telefaksom obavijestio skupštinare, da ukoliko Marković ne sazove skupštinu u propisanom roku, vrijedi poziv za 20. veljače u Westinu.

Za tada je planirana Markovićeva smjena i izbor njegovog nasljednika, ali čini se kako je Marković vještim manevrom ishodio pokroviteljstvo Fife i Uefe - objasnio im je da je on ionako 16. veljače, dakle tijekom 30 dana od roka kada je morao sazvati skupštinu na osnovu zahtjeva, sazvao skupštinu HNS-a. Ali, ta skupština sazvana je za travanj, dok se Štimčeva "spontano okupljanje" treba održati u nedjelju. Stoga nikome nije jasno o čemu je to Marković obavijestio Uefu 16. travnja.

Štimac. Zar ih je uhvatila panika?

Jasno je samo jedno, da će skupština u Westinu, prema najavama iz Štimčevog tabora održati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapetljali su se u kršenju vlastitih pravila.", samo je kratko komentirao Igor Štimac.

"Ovo me podsjeća na balon s čekom od 42 milijuna eura. Opet mašu papirima... Što im je, zar ih je uhvatila panika? Moram priznati da mi je sumnjivo da su 17. veljače poslali Uefi dopis, za koji nitko ne zna što sadrži, a da su već 18. veljače dobili odgovor", dodaje Štimac.

"Volio bih vidjeti taj papir u njegovom izvorniku", dodaje i Damir Štimac uoči izvanredne press konferencije u Rusanovoj.

"S obzirom od kojih osoba dolazi i tko ga prezentira javnosti, a to su osobe koje su u više navrata kršile zakon o sportu i oglušile se na razne pravilnike, mahali s čekom koji nema pokriće, obećavajući sve i svašta... Ne bih se čudio da ovaj dokument nije vjerodostojan."

Ljudima iz Štimčeve pravne službe posebno je sumnjiva zadnja rečenica Uefinog dopisa, u kojem se navodi da skupština, ukoliko se održi, neće biti priznata u Uefi i Fifi.

"Vrše pritisak na zastupnike da ne dođu na skupštinu"

"Bilo bi protivno statutima Fife i Uefe da se miješaju u unutarnje uređenje bilo kojeg nacionalnog saveza. Uefa i Fifa nisu nadležne institucije koje priznaju bilo kakvu skupštinu, već to čini nadležno tijelo Državne uprave u prvom stupnju te Ministarstvo uprave u drugom."

"Ako su gospoda u Rusanovoj i u Maksimiru toliko sigurna da je sve ono što čine u skladu sa zakonom, zašto vrše toliki presing na zastupnike koji su odlučili doći na skupštinu koju je sazvao Igor? Koriste razne vrste pritisaka, i smatram da je i ovaj pamflet iskorišten u tu svrhu"

"Radi se o osobama koje su izgubile svaku vjerodostojnost, već su prije objavljivali dokumente bez ikakve podloge. Očito je da se vlast u Rusanovoj vođena maksimirskom logistikom prepala, ovo je potez očajnika. Gube tlo pod nogama i čine sve da bi zadržali svoje pozicije i dalje uživali u povlasticama koje im savez daje", ističe Damir Štimac.

Iz Štimčevog tabora najavljuju da će skupština u nedjelju održati...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara