Štimac: Nisam licemjer, neću biti izbornik dok Marković ne ode!

Štimac: Nisam licemjer, neću biti izbornik dok Marković ne ode!

Tekst: Dea Redžić
Foto: Cropix

"TO BI valjda već svima trebalo biti jasno - Igora Štimca ne zanima mjesto izbornika dok je Marković na mjestu predsjednika. Nisam licemjer, niti sam spreman raditi pod onima koje ne smatram dovoljno kvalitetnima da vode hrvatski nogomet", poručio je u kamere Otvorenog Igor Štimac.

U vrtlogu zbivanja oko hrvatske nogometne reprezentacije, odnosno onoga što je od nje ostalo, Štimac je nezaobilazan faktor. Jasno je da su Kranjčevića i Veslačka ulica premalene za ambicije drznika kakvog sada prizivaju mnogi, jer da je Slaven Bilić uz sebe imao čvrstu ruku, Bilić Boysi kvalifikacije za SP, ako ništa, barem ne bi zaključili kao Cajka Boysi. Puno je čvrstine Bilić izgubio odlaskom Nike Kovača, no o tom će se detalju, kao i o mnogim drugim Bilićeve vladavine u predstojećim danima dovoljno razglabati. Polaganje izvješća IO-u HNS-a bit će zanimljivo gradivo, a ništa manje uzbudljivo neće biti niti prilikom borbe za mjesto Slavena Bilića, čije se karmine službeno najavljuju za četvrtak, po povratku ekipe iz Kazahstana.

Štimac će biti blizu, ali preuzet će uzde samo ako Marković napusti Savez. Predsjedniku mandat ističe u prosincu sljedeće godine, a uspije li nadživjeti još jednog, petog izbornika u svojoj 11-godišnjoj vladavini, na klupi ćemo gledati "dinamovca" ili stranca. Ipak, strano ime koje vrijedi i košta, a HNS će skupo koštati neodlazak u Južnu Afriku.Grube procjene kažu i do dvadeset milijuna eura.

Iz Kazahstana se telefonom javio Zorislav Srebrić.

"Atmosfera nije onakva kakvu imamo kad se pobjeđuje, no došlo je do jedne nove mobilizacije. Naše su misli usmjerene prema utakmici s Kazahstanom u srijedu", prenio je u uvodu dugoživući glavni tajnik, prije nego se osvrnuo na financijski aspekt propuštanja svjetske smotre.

Srebrić tvrdi da nisu realne cifre koje se iznose: "Nisu to toliki iznosi u odnosu na ono što se može zaraditi, primjerice ako dođeš do finala. Prošlo SP zaradili smo manje od pet milijuna eura, a nitko ne pita koliki su troškovi kvalifikacija i samog odlaska na SP. Više od 50 posto."

Ovaj put troškova za odlazak na SP gotovo sigurno neće biti, ali neće biti ni zarade. Slijedi remont nogometne nacije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlazi li Robi Kovač? Već sutra ću s njim osobno porazgovarati. Napominjem da je on već ranije najavio povlačenje. Sada treba govoriti o doprinosu koji je dao Hrvatskoj. Ako odluči otići, možemo mu reći samo onu našu: "Čestitamo", kaže Srebrić, koji nije želio detaljno govoriti o rovinjskom raskolu i prekršajima Bilićevih igrača.

"Igrali smo ziheraški"

"Mogu samo posredno reći jer nisam bio tamo. Nema dvojbe da se sve skupa predimenzioniralo, događale su se te stvari i u drugim zemljama. Stožer je povukao poteze koje je morao i nema dvojbe da će naši mladići biti motivirani protiv Kazahstana. Nećemo, dakako, pozdraviti takve situacije, ali moramo zadržati homogenizitet".

"Nama treba jedan dan od raja do pakla", kaže, ipak, Štimac o razvikanom hrvatskom mentalitetu, kojim se često pravdaju neuspjesi nogometnih romantičara, kakvima se Hrvati, dakako, smatraju.

"Možemo se samo prisjetiti koliko smo bili skeptični prema našim mogućnostima kada je Slaven Bilić preuzeo momčad. Pomladio je ekipu, napravio velike stvari, razveselio nas i učinio ponosnima. Sport je takav, sreća ponekad izostane, a često kreira konačan rezultat. Smatram da se ne moramo brinuti zbog novog izbornika, problemi su puno dublji i kreću od vrhuške nogometnog saveza. Ako želimo dobro našem nogometu, to su pitanja kojima se moramo baviti."

Vratio se na trenutak na kvalifikacije:

"Zaboravljamo spomenuti da je momčad doživjela i mnoge neugodne stvari; nijednu utakmicu nismo odigrali u istom sastavu. Ozljede su uništile ljepotu i ono što nas je dovodilo do lakih pobjeda. Nije čudo da nismo blistali, odigrali smo samo jednu visokokvalitetnu utakmicu, onu u Minsku. Sve drugo ostalo je nedorečeno, s premalo rizika. Trebali smo puno više uzeti od Ukrajine i u Kijevu riješiti pitanje skupine. Svi su jednako odgovorni, jer izbornik je taj koji priprema utakmicu, a igrači često nisu odigrali ono što se od njih nije tražilo..."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara