Štimac pokreće istragu: Je li Dinamo obmanuo Breznog?

Štimac pokreće istragu: Je li Dinamo obmanuo Breznog?

NA IZVANREDNOJ sjednici Udruženja prvoligaša ipak je bilo potresa: nakon više od dva sata vijećanja Igor Štimac sa svojim je Upravnim odborom "zbog niza paradoksa, površnih poteza i nezapamćene situacije, koja se može dogoditi samo u hrvatskom nogometu, začinjene vrijeđanjima između klubova što izuzetno šteti ugledu lige" odlučio  zatražiti dodatnu ekspertizu od strane zdravstvene komisije HNS-a koja za zadatak ima utvrditi "je li Josip Brezni bio obmanut od strane Dinamovih liječnika."

> Kelava: Riječani su degutantni, ali srest ćemo se na terenu!

"Odluku na žalbu Rijeke nismo mogli donijeti jer postoje sporni detalji. Dinamo je u bolnicu Fran Mihaljević na dan utakmice doveo na pregled pet igrača koji nisu bili planirani za igranje utakmice. Nakon što je donesena odluka o odgodi,pet igrača iz planirane prve postave pregledani su u bolnici Merkur, a u izvješću doktora Zorana Bahtijarevića nigdje nisu priloženi nalazi iz Merkura. Isto tako, sumnju utjerava činjenica da je jedan igrač pregledan u obje bolnice u razmaku od osam minuta. Možda je riječ o mehaničkoj greški, ali nisam stručnjak, to ćemo prepustiti njima", rekao je Štimac, ne želeći kalkulirati s imenom igrača, dakako u svrhu istrage koja će uslijediti.

Afera "zaraza" tako je dobila  nastavak u sjedištima nogometnih organizacija. Iako mnogi žalbu NK Rijeka nisu shvatili ozbiljno, između ostalog i jer su mediji špekulirali da se traži smjena povjerenika Josipa Breznog, što su Rubeša i Štimac odlučno demantirali, zbog rasvjetljavanja situacije i osnovane sumnje, koju Igor Štimac ne želi direktno priznati, tražit će se nova očitovanja.

"Dogodio se nezapamćeni paradoks, jer samo se kod nas može dogoditi da se na taj način i iiz tih razloga otkaže utakmica. Moram usmjeriti kritiku prema oba kluba zbog njihovih neprimjerenih izjava. Od HNS-a ćemo tražiti izmjenu pravilnika koji donosi članak o odgodi utakmice, alii ne definira što je točno "viša sila", kao i novi kodeks o pravilima ponašanja", ljutit je bio prvi čovjek prvoligaškog nogometa.

No, krenimo redom. Rijeka je predala žalbu, kojom pravno traži "registraciju utakmice 3:0 u korist domaćina", a stvarno se "želi izbjeći ponavljanje ovakvih situacija u budućnosti". Istaknuo je to predstavnik Rijeke, Mario Rubeša, koji je proteklih dana izmjenjivao paljbu s Zdravkom Mamićem. Štimac je naglasio da ne izražava sumnju u nikoga, ali da traži vjerodostojnost i zaštitu regularnosti natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je bio prililčno ljut zbog situacije koja nosi štetu imidžu njegovog prvoligaškog projekta. Kada je trebalo rasvijetliti okolnosti koje su dovele do dodatne istrage Dinamovih liječnika, Štimac je servirao većinu detalja. No, zaključak je ostao isti; Dinamova liječnička služba morat će oravdati svoje postupke i priložiti dokumantaciju koja nedostaje.

"Dinamo je krenuo na put s petoricom oboljelih igrača, iako je ujutro dr. Saša Janković obavijestio klub da postoji mogućnost širenja zaraze nakon čega bi Dinamo ostao bez dovoljnog broja igrača za odigravanje susreta. Upravo to se, prema izvješćima, dogodio u Rijeci, kada je Dinamo ostao i bez zdravog vratara.", podsjetio je Štimac.

"Tada je izostala komunikacija vodstva klubova, posebice u smjeruu Dinamo - Rijeka, počela su vrijeđanja, ponižavanje i dovođenje regularnosti natjecanja pod upitnik. Nakon odgode utakmice, Dinamo se Zdravstvenoj komisiji HNS-a morao u roku od 24 sata poslati liječničku dokumentaciju. Ostaje nejasno zašto se dr. Bahtijarević konzultirao s liječnicima klinike Fran Mihaljević, gdje su pregledani igrači koji nisu bili u konkurenciji, a ne s liječnicima Merkura.", dodao je Štimac, ne želeći ulaziti dublje u propuh pravnih odredbi, statusa i kondeksa HNS-a, iako je "nedvojeno da u spomenutom članku nije definirano u kojem slučaju "više sile", izuzev navedenih potresa i požara, utakmica može biti odgođena.

Predstavnik Rijeke Mario Rubeša pred novinarima je bio smiren, ali jasno je da Rijeka neće odustati. Na potezu je - Dinamo...

D.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara