Što navijači Hajduka zamjeraju Vuliću?

NE USPIJE li spasilačka misija Hajdukovog predsjednika Branka Grgića i Zoran Vulić ostane pri svojoj odluci, "Bile" čeka nova šok terapija. Nakon gubitničkog maratona s Dinamom, to je vjerojatno posljednje što im u ovom trenutku treba. 

Zoran Vulić izgubio se u nekoliko ključnih utakmica, ali mnogi i dalje smatraju da klupska uprava ne raspolaže s boljim rješenjem. Kada je prošlog ljeta od Luke Bonačića naslijedio raštimani Bili orkestar, s predsjednikom je potiho dogovorio sezonu iskupljenja i pripreme za Europu. Projekt je krenuo i više no dobro, Vulić je od polovne momčadi nakon ne pretjerano ozbiljnih priprema složio klapu koja je igrala lijep nogomet. Zaredalo se sedam pobjeda, Vulićeve reformatorske sposobnosti veličale su se na svakom koraku. Danas za promjenu možemo čuti optužbe zbog ziheraškog pristupa i navodne samodopadnosti. 

Na dan Vulićecve smjene, mišljenja navijača su podijeljena. Prema anketi sa službenog weba Torcide, među posjetiteljima je trenutno 64 posto onih koji smatraju da Zoran Vulić nije zaslužio otkaz. No, među komentarima na njegov dosadašnji rad u Hajduku mnogo ih je intrigantnog sadržaja.

Ponajprije, Vuliću se spočitava nedostatak hrabrost u ključnim trenucima, ali se ona može nazrijeti i u samoj Hajdukovoj koncepciji gdje se mladi igrači moraju  trgati za priliku, dok okosnicu Vulićeve momčadi čine isključivo iskusne i provjerene snage. Spočitava mu se čudljivost u odnosu s medijma, kao i pretjerana opuštenost u pojedinim trenucima. Status alibi trenera potvrdio je nakon posljednje utakmice s Dinamom, a kad se u obzir uzme da Split živi upravo za takve utakmice..

No, mnogo je onih koji pravi problem ne vide u treneru, već u klupskoj upravi i igračima koji nisu dostojni Hajdukovog dresa. Izdvajamo samo neke od komentara Hajdukovih navijača sa Torcidinog foruma:

"Vulić je dobar trener, ali je u strahu non stop. Paničar, ali trenutno ipak najbolje rješenje koje Hajduk ima."

"Ne treba zaboraviti njegovo ulizivanje Dinamu i Mamiću prije par godina kada je rekao da nema ništa protiv da bude trener Dinama. Onda mu nisu smetale Mamićeve priče o Venecijancima i sl. Toliko o njemu kao čovjeku, a na taktiku i igru ne treba trošiti riječi. Ne gine nam Debrecen najesen ako se nešto drastično ne promijeni."

"Vulić nije dao dovoljno prilika mlađdm igračima nego je gurao neke kojima očito u Hajduku nije mjesto(Rubil, Žilić itd.). Mislim da je igrao previše ziheraški, da ne može prihvatiti ii priznati svoju grešku ali prvenstveno da je od trenera koji je bio prvi koji će gurnuti mladog igrača u vatru postao ziheraš kojemu svi mlađi igrači sjede na klupi a prosjek godina prve momčadi je veći od 28."

"Vulić stalno traži alibi, posebno prije derbija. A ono nepojavljivanje u HNL emisji je stvarno jako loš potez trenera kluba koji pretendira biti institucija hrvatskog nogometa. Ako ništa drugo trebao je barem navijačima Hajduka objasniti zašto su izgubili na Maksimiru, zašto neki igrači ne poznaju elementarne zakone igre (čitaj "pojačanje" Pelaić), zašto mu "najbolji" igrač i kapetan nije mogao igrati ni u Saudijskoj Arabiji a kod nas je kapetan..."

"Igra Hajduka se u zadnjih par godina svodi na pojedinačne akcije tipa "snađi se druže". Nema recimo brzih uigranih akcija kao drugdje u ozbiljnijim europskim klubovima. Ako ih Vulić ne zna sam smisliti, neka iskopira par od drugih tenera pa barem da vidimo 3-4 dobra dodavanja ako ništa drugo."

"Iza ovog što se opet događa u našem klubu nije kriv samo Vulić već i svima nam draga upravu. Jer tko sa sigurnošću može reći da on potencira veliku minutažu Rubila, Žilića, Gala ili ne znam koga još, a ne stavlja mlađe, tko može tvrditi je li on zaista jedini koji sastavlja momčad? Sjetite se zašto je Bonačić otišao.."

"Pitanje je koliko bi i Mourinho napravio s ovim igračima, a isto tako je treneru tj. Vuliću teško raditi u uvjetima gdje niti dovodi niti šalje igrače iz kluba, tj. ne može sprovesti neku svoju ideju u djelo. Nego evo ti kume pa si nađi mjesta Munhozu, Miklosu Gaalu i drugim panjevima da ih prodamo.  Al ipak, ukupni je dojam da bi Hajduk morao igrati bolje, organiziranije, imati bar neku ideju u igri..."

Spomenimo i to da navijači kao novog trenera vide Ivana Pudara, inače vječnog pretendenta za klupu Hajduka. Iako na Šubićevcu radi odličan posao sa šibenskim poletarcima, Pudar jednim uhom stalno osluškuje zbivanja na Poljudu. Pitanje je samo hoće li Pudar prema Splitu već ovog tjedna, ili će mu momčad do početka sljedeće sezone pričuvati Nadoveza i Poklepović?

Foto: V.G.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara