Stuttgart i Schalke imaju 3.5 milijuna razloga navijati za Dinamo

Stuttgart i Schalke imaju 3.5 milijuna razloga navijati za Dinamo

ISPADNE li Werder od Dinama, tome se ne bi radovali samo navijači modrih, nego i blagajnici njemačkih klubova koji su se automatski kvalificirali u Ligu prvaka.

Švapski i rurski klub bi u tom slučaju podijelili novac namijenjen Werderu od marketinških prava, koji UEFA dijeli sudionicima Lige prvaka po nacionalnom ključu.

32 kluba koji se natječu u najbogatijem klupskom natjecanju, prvu ratu od marketinškog kolača prije početka natjecanja dobivaju na osnovu učinka u prethodnoj sezoni nacionalnog prvenstva.

Pola novca marketinških prava za njemačke klubove (17.6 milijuna eura) se dijeli po sljedećem ključu: Stuttgartu kao prvaku ide 45 posto (7.92 milijuna), Schalkeu kao viceprvaku 35 posto (6,16 milijuna), a trećem Werderu 20 posto (3.52 milijuna), naravno ukoliko Werder večeras Maksimir zavije u crno.

Ali, ako bi u "Kraljevskoj klasi", kako Nijemci nazivaju Ligu prvaka igrali samo automatski plasirani Stuttgart i Schalke, oni će zaraditi 9.68, odnosno 7,92 milijuna. Njima se dakle dodaje novac predviđen Werderu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od preostalih 17.6 milijuna eura njemački klubovi će se  namiriti ovisno o postignutom rezultatu kada okončaju svoj put u natjecanju; prošle godine je Bayern kao četvrtfinalist od te, druge tranše, zaradio 8 milijuna (ukupno od LP-a 28 milijuna), dok je Olićev HSV, koji je okončao natjecanje u skupini, bio bogatiji za 4.81 milijun.

Werder je inače prošle godine od Lige prvaka ukupno zaradio 18.4 milijuna eura. Fantastična cifra, naročito ako se uzme u obzir da Werder nije uspio proći u osminu finala nakon natjecanja po skupinama, nego se zadovoljio utješnim Kupom UEFA, a pobjednik tog natjecanja, "strašna" Sevilla je od svog euro uspjeha bila bogatija tek za 6 milijuna i 200 tisuća eura.

Uhvati li skupinu, Werderu je dakle zagarantirana zarada između 15 i 20 milijuna eura, pa ne čudi da je klupski predsjednik Jürgen L. Born meč proglasio "utakmicom godine".

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara