Sve Bandićeve fraze

Sve Bandićeve fraze

ZDRAVKO MAMIĆ polako, ali sigurno postaje sve teži uteg oko vrata zagrebačkom gradonačelniku, što zbog svog karaktera, što zbog sve većih financijskih prohtjeva. 100 milijuna kuna godišnje potrebno je Mamiću za moćni, europski Dinamo, prema računici koju je nedavno servirao građanima metropole.

Bandića se u posljednje vrijeme teško može vidjeti u Mamićevom društvu, no to očigledno nisu znaci trzavica u njihovom odnosu. Gradonačelnik koji godišnje odgovara za 6 milijardi i 500 milijuna kuna, koliki je gradski proračun, spremno odgovara da podrška Dinamu nije dovedena u pitanje.

"Oni samo neka jamraju a mi ćemo delati", jedna je od omiljenih gradonačelnikovih fraza. A u takvom je tonu otpočeo i naš razgovor, nakon što smo Bandića konačno ulovili u Plavom salonu, prilikom prezentacije humanitarne akcije za razminiranje Lijepe naše u koju se uključio i najbogatiji hrvatski klub.

Novosti oko izgradnje Dinamovog stadiona zapravo to i nisu, pa nas je gradonačelnik još jednom uputio na ljude od povjerenja, koji se bave spomenutom problematikom.

"Za desetak dana održat će se prezentacija oko davno raspisanog natječaja za koncesionara, ali ne Dinamovog stadiona, već gradskog. To je stadion Grada Zagreba. Ja ne bih radio posao svojih suradnika, pa o tome ne bih detaljnije niti govorio."

Izjavili ste sinoć prilikom gostovanja u emisiji Lica nacije Zvonimira Bilića da Dinamo od grada dobije devet milijuna kuna godišnje?

"Dinamo je klub koji ostvaruje vrhunske sportske rezultate i pripada mu ukupno 9 milijuna kuna, što za nastavak kriterija za financiranje vrhunskih sportskih klubova, što u ime prihoda za tekuće investicijsko održavanje."

To je sve? A što je s budžetom Zagrebačkog sportskog saveza? I 183 milijuna kuna od kojih Dinamu ide 40 milijuna, a ostatak dijele ostali klubovi?

"Svaku kunu i lipu Dinamo dobije transparentno. Ne dobije ni lipu više od rezultata koje postiže, a koji su ugrađeni u kriterije za financiranje vrhunskog sporta Grada Zagreba, u što ulaze svi sportski klubovi. No, mnogi ponekad vole na Dinamov saldo staviti više nego stvarno dobije. Ali, cest la vie. Cibona dobije gotovo jednak iznos kao i Dinamo, izuzme li se tekuće održavanje pogona, odnosno stadiona. Oni dobiju sredstva sukladno svojim rezultatima, a to ne određujemo ja ili moj zamjenik."

"Pravila igre su definirana u kriterijima. Tko god ostvari sportski rezultat dobije određena sredstva od ukupnih 20 milijuna kuna, koliko godišnje iz gradskog proračuna izdvajamo za financiranje vrhunskog sporta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravko Mamić kaže da Dinamu za Europu treba 100 milijuna kuna godišnje i uzda se u vašu pomoć.

"Dobro, to samo znači da u Dinamu imamo sposobnu Upravu i vrhunske igrače. Profesionalizam u Dinamu već stoluje, a to može biti samo dobro."

Vrhunski igrači postoje, ali novac mu između ostalog treba ponajviše za dovođenje kapitalaca.

"Nemojte podcjenjivati vodstvo Dinama. Oni će već iznaći neko riješenje. I oni imaju moju punu podršku. Stvaranje profesionalno organiziranog europskog Dinama, prema europskim standardima, na čijem su čelu uvaženi treneri Ivanković i Jozić, kao i gospoda Mamić i Barišić i dalje ostaje naš cilj. Dinamo je imao i u budućnosti će imati podršku."

Zašto onda u posljednje vrijeme izbjegavate Mamićevo društvo?

"Ja nikoga ne izbjegavam niti sam konfliktan tip. Zašto bih ga izbjegavao? Nemam razloga nikoga izbjegavati, a ponajmanje Zdravka Mamića." - zaključio je Bandić.

Ali je neizostavna fraza "samo se bedak nikad ne mijenja" ovaj put, eto, izostala.

Dea Redžić
Foto: D.P.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara