Švicarci simulirali: Hrvatska ispada u četvrtfinalu Eura

Švicarci simulirali: Hrvatska ispada u četvrtfinalu Eura

PREMA istraživanju analitičara UBS-a, švicarske tvrtke za financijske usluge, novi europski prvak u nogometu postat će Češka, četvrtfinalni pobjednik nad Hrvatima.

Autor istraživanja je Andreas Höfert, analitičar kojemu su specijalnost financijska predviđanja. U sličnoj je ekspertizi prije dvije godine pogodio da će Talijani osvojiti svjetski naslov u Njemačkoj.

Neki od parametara prema kojima je Höfert statistički izmjerio najvjerojatnijeg pobjednika Eura u Austriji i Švicarskoj jesu rezultati na bivšim turnirima, kao i tržišna vrijednost igrača, pojedinačno i kolektivno po pojedinim sastavima.

Rezlutati koje je dobio upućuju da će europski prvaci 29. lipnja postati Česi, koji će u finalu pobijediti Italiju. Obzirom da je odnos u korist Češke ispao minimalnih 51-49%, Höfert je zaključio da će presuditi penali.

Europski će prvaci u četvrtfinalu izbaciti Hrvatsku. Odnos u korist Čeha na toj utakmici UBS-ovu je analitičaru ispao 54-46%. Bit će to najneizvjesnija utakmica druge faze osim finala.

Domaćini Austrijanci, kao i Portugalci, po istom istraživanju ispadaju nakon natjecanja po skupinama, premda Portugal ima tržišno najvrednijeg pojedinca u svojim redovima – Cristiana Ronalda. Švicarci će proći u drugi krug i u četvrtfinalu uvjerljivo pobijediti Nijemce, a u skupini smrti ispast će Rumunji i Francuzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka, Italija, Nizozemska i Švicarska u polufinalu

Höfertova projekcija završnice od četvrtfinala izgleda ovako: Švicarska – Njemačka (75-25%), Hrvatska – Češka 46-54%), Italija – Grčka (77-23%) i Nizozemska – Španjolska 57-43%); polufinale: Švicarska – Češka 39-61%, Italija – Nizozemska (59-41); finale: Češka – Italija 51-49.

Procjena švicarskog statističara uoči SP-a u Njemačkoj bila je fascinantna. Sudionike osmine finala pogodio je 81-postotnom preciznošću. Točnije, pogodio je 13 od 16 sudionika osmine finala. Nadalje, u četvrtfinale je svrstao šest od osam kasnijih četvrtfinalista (75%), dok je polufinalu vidio dva točna polufinalista. Sve to procijenio je napravivši kostur nekoliko mjeseci uoči početka turnira.

"Zašto penali u finalu? Prema istoj šabloni igralo se finale 1976. godine, kada su također Česi nakon izvođenja kaznenih udaraca pobijedili Nijemce, premda su ovi bili favoriti i aktualni svjetski prvaci. Bilo bi statistički zanimljivo da Česi opet postanu najbolji u Europi pobjedom nad aktualnim svjetskim prvacima, ponovno nakon 11-eraca" - napisao je Höfert u svojoj analizi, očito priželjkujući rasplet koji će potvrditi njegov rad.

V.B./Totalsport
Foto:I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara