Švicarska i Austrija spremne za sve one koji dolaze stvarati probleme

KAKO bi osigurali Euro bez incidenata i povećali sigurnosne mjere na tom velikom turniru, Švicarci će osim angažiranja stranih policajaca dovesti, također,  iz Njemačke oko 500 privatnih zaštitara, koji će također biti zaduženi za sigurnost.

Urs Stadler, glasnogovornik Priseca, konzorcija švicarski tvrtki koje se bave zaštitom i osiguravanjem događaja, rekao je da se njemačko sigurnosno osoblje dokazalo na osiguravanju Svjetskog prvenstva 2006. godine. Neredi na nedavnim utakmicama zabrinuli su švicarske medije i postavili pitanje sigurnosti na Euru na kojem je Švicarska suorganizator. Jedan incident se dogodio 20. svibnja kad je Bellinzona svladala St. Gallen u doigravanju za prvu švicarsku ligu nakon čega su navijači trgali sjedalice na stadionu te iščupali gol s travnjaka.

Na Euru preko 31 tisuća policajaca

Švicarski ministar sporta, Samuel Schmid, rekao je da je moguće da huligani dođu na Euro, ali da će se provesti dodatne mjere poput zabrane točenja alkohola te postavljanje nadzornih kamera na svim frekventnijim mjestima.

Preko 31 tisuću policajaca će četiri tjedna biti angažirano na osiguranju Europskog prvenstva, švicarskim policajcima će pomoći kolege iz: Hrvatske, Njemačke, Francuske, Poljske, Švedske, Grcke, Rusije i Španjolske.

"Hrvatska policija ne može zabraniti huliganima izlazak iz zemlje"

U Austriji, gdje igra Hrvatska, situacija je slična. Brojne mjere i velik broj policajaca će osiguravati same utakmice te gradove. Naši navijači pak, kada pređu hrvatsku granicu podložni su stranim zakonima koji su za izgrednike vrlo strogi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Austrijskoj policiji smo poslali podatke o hrvatskim navijačima koji imaju zabrane dolaska na športska natjecanja u Hrvatskoj, ali policija ne može nekome zabraniti da izađe iz države", rekao nam je glasnogovornik policije Krunoslav Borovec. Drugim riječima, to znači da je na Austrijancima da procijene hoće li nekoga pustiti na stadion ili ne, te hoće li se voditi tim "listama nepoželjnih".

Sigurno je da problematični navijači neće dobro proći na Euru. Austrija i Švicarska su najavile brojne mjere za one koji će stvarati probleme, a najefektivnije su velike novčane kazne i kazne zatvora. S obzirom da će u osiguranju Eura raditi gotovo cjelokupni redovni sastav policije te će pričuvni biti u pripravnosti, neće se tolerirati nikakvi ispadi.

Poljska - Njemačka utakmica najvećeg rizika

Redovni i rezervni sastavi policije te zaštitarske službe trebali bi biti sasvim dovoljni za osiguranje mira u gradovima domaćinima.

Što se naše skupine tiče, ona je problematična i zbog toga što su Poljska, Hrvatska i Njemačka vrlo blizu Austrije te se očekuje velik broj navijača sa i bez ulaznica u Beču i Klagenfurtu. Utakmica Poljska - Njemačka je ocijenjena kao utakmica najvećeg rizika u našoj skupini, zbog prijašnjih problema s poljskim navijačima te velikog rivaliteta među njima. 

M.Pa./M.Š.
Foto: AFP, kurier.at

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara