Talijani pukli od zavisti: Janica folirantica, Kostelići samo dobri biznismeni

DOK VEĆINA svjetskih agencija posljednjih dana traži riječi kojima bi opjevala nevjerojatne uspjehe Janice Kostelić, naši susjedi Talijani pucaju od ljubomore. Tome u prilog idu brojni članci talijanskih novinara koji, blago rečeno, umanjuju domete svjetske skijaške heroine, te o njoj pišu kao o glumici, a o njenoj obitelji kao o unosnom biznisu.

Napisi u nekim talijanskim tiskovinama natjerali su nas da krenemo u prelistavanje ostalih, no što smo dublje kopali, rezultati su bili sve više poražavajući.

Tekstovi na koje su talijanski novinari trošili riječi sve su samo ne objektivni, a iz njih se može iščitati samo ljubomora "žabara" na sve ono hrvatsko (što vrijedi).

Famozna novinarka Maria Rosa Quario (Il Giornale) u svom članku uspoređuje fenomenalnog Norvežanina Aamodta i foliranticu Janicu, kćerku "oca tiranina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dok je Aamodt istinski heroj, Janica je daleko manje simpatična sudionica Igrara. Sve gleda s visoka prema dolje, i pri tome ne mislimo na stanje u poretku.." - piše talijanska novinarka.

U bizarnom članaku, inače naslovljenom "Gentleman Aamodt i glumica Janica", piše se, uostalom kao i u većini talijanskih tiskovina, o vrlo čudnim simptomima Janičine bolesti.

Tako je najbolja skijašica svih vremena oboljela od čudne tahikardije srca, a nakon operacije štitnjače nesposoban liječnički tim "šopao" ju je prevelikom dozom lijekova. No, ne brinite, naši susjedi nisu zabrinuti, kod njih se Janičini zdravstveni problemi svrstavaju u kategoriju - ma nije njoj ništa.

Novinarka Il Giornalea izvješću je priložila i Janičinu izjavu da joj je bratovo srebro draže od vlastite medalje. Talijanima je to očito jako teško shvatiti...

Sportski list Tuttosport otišao je i korak dalje od Giornalea, pa je obitelj naše heroine usporedio s unosnom kompanijom, koja uspjeh mjeri u novcu, a ne u medaljama.

"Kostelići su od skromnog kombija došli do prave kompanije koja zapošljava 20 ljudi i godišnje okrene oko 4 milijuna eura." - piše talijanski list.

Učinila nam se zgodna primjedba kolege iz Slobodne Dalmacije, koji se upitao: "A što bi bilo da je Janica kojim slučajem Talijanka?"

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara