Talijani šalju redare na policijsku obuku

TALIJANI ne prestaju s forsiranjem eksperimentalnih uredbi uoči konačne odluke o domaćinstvu EP-a 2012. godine. Tamošnji ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato obvezao je nadležne sportske organizacije na edukaciju redara koji brinu o sigurnosti na stadionima. Oni će, naime, biti podvrgnuti pravoj policijskoj obuci kako bi u budućnosti mogli obavljati posao carabiniera, po uzoru na sigurnosni sustav ustrojen u  Engleskoj. 

Konačni cilj je, naravno, u potpunosti ukloniti policiju sa stadiona ali bez promjene nivoa sigurnosti. Brojne svjetske agencije, međutim, ukazuju na tešku i dugotrajnu provedbu engleskog modela na talijanskim stadionima.

"Iznimno cijenim način na koji su Englezi riješili pitanje sigurnosti na stadionima. Mi idemo upravo u tom smjeru, što ova nova odredba i potvrđuje." - kazao je Amato.

Nakon nedavne makljaža na Olimpicu, gdje je teško ozlijeđeno 18 navijača, s Otoka su stigle optužbe na račun brutalnog ophođenja talijanske policije, što su Romine snage osiguranja oštro demantirale. Amato je uložio maksimalan napor kako bi tijekom sjednice još jednom pokušao smiriti tenzije između svog i otočkog naroda, govoreći kako je s krivnja za obračun obostrana.

"Nema nikakve sumnje da je jedan od policajaca na Olimpicu prekoračio svoje službene ovlasti, vidljivo je da pendrekom mlati navijača dok ovaj leži na podu. Ali, ne može se čitavu policiju osuditi na račun jednog čovjeka. Najgore su se stvari ipak događale oko stadiona. Mnogi su navijači izbodeni nožem, što svakako nije djelo policije." - podvukao je ministar, nastavljajući potom slati ulagljive signale engleskim prijateljima.

"Impresioniran sam brzinom reakcije njihovih redara. Jedna od, ako ne i najvažnija stavka engleskog modela je promptno djelovanje prema huliganima. Oni su upravo zbog toga u velikim strahu i manja je mogućnost da će izazvati nerede." - dodao je.

D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara