Talijanski policajac bit će optužen za ubojstvo navijača

LUIGIJA SPACCAROTELLU, talijanskog policajca koji je u Arezzu usmrtio 26-godišnjeg navijača Gabrielea Sandrija, očekuje kazneni progon zbog ubojstva.

Informaciju je medijima otkrio Ennio di Cicco, glavni državni tužitelj;

"Radi se o neoprostivu činu. Pištolj mora biti posljednje čemu će policijski službenik pribjeći." - izjavio je Di Ciccio dodavši kako je očito da je Spaccarotella pucao s visine ramena.

Do suđenja će Spaccarotella biti u pritvoru kako bi se izbjegao potencijalni rizik odmazde. Policajcu dodijeljeni odvjetnik Francesco Molino izjavio je kako će se “za svog klijenta boriti do zuba i noktiju”.

Prijatelj preminulog navijača, koji je bio u istom automobilu sa Sandrijem, tvrdi kako je u retrovizoru vidio da policajac objema rukama drži pištolj i cilja prema njihovu automobilu.

"Kad sam se okrenuo, vidio sam prijatelja kako pljuje krv", izjavio je za La Republiccu, kako se predstavio, Marco.

Spaccarotella je već istaknuo da nije ciljao automobil u kojem je Sandri bio sa svojim prijateljima. Posljednji pozdrav 26-godišnjem napadaču u srijedu su dali mnogobrojni navijači ali i neke nogometne zvijezde poput Francesa Tottija, ikone Rome.

Blago je reći da je u nedjelju na Apeninima stanje bilo alarmantno, kada su jeku totalnog kaosa u zemlji odgađane utakmice, bjesnjeli protesti, premlaćivani  policajci i novinari  te poharane i zapaljene zgrade najviših sportskih institucija.

Talijanski je nogometni savez stvar doveo do apsurda izjavom da se kobni događaj na autocesti u blizini Arezza baš i ne može povezati s nogometnim nasiljem, kao kada je prije nešto manje od deset mjeseci u planiranoj navijačkoj akciji bombom ubijen policajac Filippo Raciti.  Policija je priznala pogrešku, što naravno, ni najmanje ne smiruje talijanske drukere, koji su se ujedinili i prijete novim i ako je to moguće, žešćim neredima. Tako je na blogu ubijenog nesretnika koji je drukao za Lazio osvanula prijetnja "10-100-1000 Racitiija"...

Navijačima optužnice za terorizam?

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato obećao je da će uskoro krenuti sa specijalizacijom policajaca za navijačke izgrede, ali je u svom istupu također i osudio navijačke skupine da kaotično stanje koriste kao povod za nerede, zbog čega bi se mogli suočiti s optužnicama za terorizam, prenosi britanski Guardian.

Mnogi talijanski političari zalažu se za rigoroznije mjere od otkazivanja utakmica nižih liga. Utakmice Serie A odgođene su, ali ne zbog ubojstva navijača Lazija, već jer talijanska nogometna reprezentacija igra kvalifikacijski ogled sa Škotskom.

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara