Talijanski tisak: Drugi francuski pogodak neregularan

SVE TALIJANSKE televizijske postaje koje su analizirale jučerašnju utakmicu između Hrvatske i Francuske (2:2) na Europskom nogometnom prvenstvu u Portugalu procijenile su drugi francuski pogodak neregularnim, a danas ga takvim ocijenjuju i talijanski listovi.

Već u izravnom prijenosu na prvom programu RAI-a su komentatori kazali da je gol Trezegueta s kojim je Francuska izjednačila na 2:2, neregularan, a u kasnijim emisijama kada se analiziralo s usporenim i više puta ponovljenim snimkom, zaključak je samo potvrđen. Sudac Nielsen je trebao zaustaviti igru jer je lopta pogodila Trezegueta u ruku. Nije bitno što je možda francuski igrač nenamjerno imao ispruženu ruku, već je taj udarac bio odlučujući, promijenio je rezultat i taj pogodak je trebao biti poništen.

Talijanski listovi danas pišu o i velikom poklonu koji je Tudor načinio Francuskoj. Pod naslovom "Tudor pomilovao Francusku" list "Corriere della Sera" piše danas o nevjerojatnoj greški hrvatskog reprezentativca.

"Francuska je sama po sebi momčad koja se može izvući iz pakla. Ako se poslije nađe uvijek netko koji joj pri tome pruži ruku, onda se ne može dokučiti kako bi joj se moglo oduzeti titulu europskog prvaka. U prvoj utakmici je to učinio Beckham. Sinoć u sredini jedne prelijepe utakmice i pune pathosa (zanosa, uzbuđenja) juventinski igrač Igor Tudor, bacivši Francuzima pojas za spasavanje za kojim su imali očajničku potrebu", piše "Corriere della Sera". Zatim nastavlja kako je Tudor nonšalantno odlučio Butini vratiti loptu, koja je bila prespora.

"Hrvatska je imala u rukama utakmicu. Hipnotizirana u prvom poluvremenu lijepom igrom Francuske, koja je povela zahvaljujući prvom napadu sna koji je zahvatio Tudora", piše "Corriere della Sera", opisujući zatim događaj. U drugom poluvremenu u četiri izvanredne minute Hrvatska je prokrenula utakmicu.

"Bilo je gotovo. Ali koliko se puta protiv Francuske tako kazalo", piše list i dodaje kako je Tudorova greška "spriječila Hrvate da se revanširaju za poraz koji su doživjeli na Svjetskom prvenstvu 1998. kada su vodili 1:0, a potom ih je Thuram eliminirao sa dva pogotka". List, dakako, kaže kako je Mornar mogao dati pobjedu Hrvatskoj, te da je Butina odlično branio, te spominje kako su Hrvati posjetili Gospu u Fatimi, ali "su možda zaboravili blagosloviti Tudora".

Ostali talijanski listovi također spominju Tudora kao glavnog krivca za poraz Hrvatske. "Greške Tudora spasile Francusku", naslovljuje "Stampa", sportski list "Gazzetta dello sport" pak daje do znanja u naslovu da se "I prvacima trese", te hvali igru Prše.

Švedski tisak: Tudor tragičar susreta

Iako je gotovo cijeli sportski dio Dagens Nyhetera posvecen današnjoj utakmici Švedska Italija, ipak se tu našao i osvrt na utakmicu Hrvatska Francuska (2:2).

Pod naslovom "Hrvatska uzdrmala svjetske prvake" našla se i povelika slika Igora Tudora kojemu je švedski novinar dao nadimak "Tragičar susreta". Tudor je imao tu nesreću da ga zakači Zidaneova lopta nakon slobodnog udarca u 22. minuti, a njegova kardinalna greška u drugom poluvremenu koštala je Hrvatsku pobjede, tvrdi list.

I dok je protiv utakmice s Engleskom jedan slobodan udarac i jedan jedanaesterac Francuzima bio dovoljan za pobjedu, mišljenje većine je da se Francuska jeftino provukla u utakmici protiv Hrvatske i da je samo zahvaljujuci šlampavoj igri pojedinih hrvatskih igrača izvukla bod.

Trezeguetovo igranje rukom samo je spomenuto, ali ne i komentirano. Za Thierrya Henrya pise se da je bio potpuno izvan forme i nezainteresiran za utakmicu. Ali, Francuzi imaju Zidanea, koji je kao i obično, iznio cijelu utakmicu na svojim leđima, kaže švedski tisak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara