Tamnoputi nogometaši na udaru ujedinjenih hrvatskih i srpskih skinheadsa

Tamnoputi nogometaši na udaru ujedinjenih hrvatskih i srpskih skinheadsa

EKSTREMNE desničarske skupine iz istočne Europe planiraju rasističke napade na tamnopute zvijezde engleske nogometne reprezentacije tijekom Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, objavio je ugledni britanski list Times.

Kako saznaje nedjeljni Times, rasističke bande iz Hrvatske, Srbije i Češke održale su sastanak na kojem su dogovorili kako će svoj rivalstvo ostaviti po strani tijekom Svjetskog prvenstva.

Radi Jiricna, češki organizator Ujedinjene fašističke brigade upozorio je: "Dolazimo se zajedno boriti u Njemačku . . .naš duhovni dom. Naš cilj su crni engleski igrači jer zauzimaju mjesto bjelaca", prenosi Sunday Times dodajući kako se prvi sastanak održao prije dva mjeseca u Srbiji, kojem su prisustvale Delije, navijači beogradske Crvene Zvezde, te šest čeških skinheadsa. Dva tjedna kasnije ista se skupina srpskih i čeških nazovi navijača sastala s hrvatskim huliganima.

Sunday Times navodi kako je sukob navijača na utakmici Crvene Zvezde i njihovog hrvatskog rivala Dinama zapravo početak Balkanskog rata.

"Njemačka će na ljeto biti veliko borilište. To je prilika da ljudi čuju naše poruke. Za vrijeme Svjetskog prvenstva tradicionalno neprijateljstvo bit će zaboravljeno. Ja ću stajati s navijačima iz Zagreba, Splita, Praga, Rima i Milana. Mi ćemo svi izvikivati istu poruku jer smo svi isti" - kazao je jedan od srpskih organizatora sastanka, Dragan Banović.

"U Njemačkoj ćemo imati mnogo istomišljenika i mislim da ćemo policiji zadati velike probleme. Naši ciljevi su crni igrači i oni koji ih podržavaju. Crni engleski igrači su odlična meta jer će reagirati na naše parole i uzvike. Dobacivat ćemo im više od banana" - kazao je Banović, navodno jedan od bivših pripadnika paravojnih snaga u Bosni koji se borio rame uz rame s Arkanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku održanom u Londonu prije mjesec dana šefovi europskih policija diskutirali su na temu kako spriječiti fašističke skupine da vrijeđaju afričke reprezentacije i crne engleske reprezentativce poput Ria Ferdinanda, Sola Campbella i Ledleya Kinga.

Unatoč izostanku velikih nereda na prethodna dva prvenstva, europskom u Potugalu 2004. godine, te Svjetskom u Koreji i Japanu 2002. godine policijski službenici zabrinuti su zbog Njemačke koja je otvorila granice prema devet svojih susjednih zemalja.

Iako će 3200 engleskih navijača, koji su poznati po izazivanju nereda ostati u Engleskoj, jedan policijski izvor kazao je Sunday Timesu kako bi "mirni" engleski navijači mogli biti ciljevi skinheadsa koji će željeti pokazati svoju odanost skupini.

Jedan od čelnika njemačke policije Andreas Morbach kazao je kako se najviše boji domaćih navijača, jer oni znaju kako reagirati i kako se pripremiti. Dodao je kako bi 9 do 10 tisuća njemačkih huligana moglo postati nasilno, ovisno o stupnju provokacije.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara