Tanja Poutiainen slavila na otvaranju skijaške sezone u Soeldenu

Tekst: M.Č.
Foto: AFP

NOVA skijaška sezona otvorena je danas ženskim veleslalomom u austrijskom Soeldenu. Pobjedila je Finkinja Tanja Poutiainen sa samo jednom stotinkom prednosti ispred domaće skijašice Kathirn Zettel. Treća je bila Talijanka Denise Karbon, vodeća nakon prve vožnje.

Prva utrka u sezoni nagovijestila je kako nas u ovogodišnjem Svjetskom kupu očekuje pregršt zanimljivih dvoboja - pobjednica Poutiainen je, naime, drugoplasiranoj Zettel pobjegla za jednu jedinu stotinku. Nakon prve vožnje ovakav razvoj stvari teško da se mogao predvidjeti. Dvije vodeće pozicije okupirale su Talijanke Karbon i Moelgg, a za prvoplasiranom Karbon Poutiainen i Zettel imale su 64 odnosno 88 stotinki zaostatka.

Nastupile su danas u Soeldenu i Ana Jelušić i Nika Fleiss, ali nisu uspjele doći do cilja. Obje su naše djevojke startale pri samom kraju prve vožnje kada je staza na ledenjaku Rettenbach bila dosta uništena. Jelušić je krenula sa startnim brojem 68, dok se Fleiss niz stazu spustila pretposljednja, 75. Start utrke je, inače, bio odgođen za pola sata zbog čišćenja novonapadalog snijega.

Prvu je vožnju obilježio i težak pad ponajbolje austrijske skijašice Nicole Hosp koja je helikopterom prevezena u bolnicu.

Druga vožnja na ledenjaku Rettenbach donijela je devetu pobjedu u karijeri Finkinji koja je uspjela nadoknaditi zaostatak za Talijankama. Manuela Mölgg, drugoplasirana u prvoj vožnji, nije ni završila utrku, dok je vodeća Denise Karbon zaostala u donjem dijelu staze i na kraju završila tek na trećem mjestu.

Među dobitnicama druge vožnje su i Slovenka Tina Maze koja je šesto mjesto pretvorila u četvrto na kraju utrke, Anja Pärson koja je s desetog napredovala na šesto mjesto, a posebno Camilla Alfieri. Talijanka je u prvoj vožnji bila 23., a na koncu je slavila plasman na deseto mjesto.

Svjetski kup, skijašice, veleslalom u Söldenu, konačni redoslijed:

1. Tanja Poutiainen (Fin) 2:24,96

2. Kathrin Zettel (Avt) +0.01

3. Denise Karbon (Ita) +0.32

4. Tina Maze (Slo) +0.84

5. Maria Pietilae-Holmner (Šve) +0.88

6. Anja Pärsson (Šve) +0.95

7. Kathrin Hölzl (Nem) +1.20

8. Viktoria Rebensburg (Nem) +1.32

9. Lindsey Vonn (ZDA) +1.39

10. Camilla Alfieri (Ita) +1.47

...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara