Tko je iz redova Hajduka ostao Širiću dužan 95 tisuća eura?

Foto: Cropix


JEDAN vrlo interesantni dio službenog priopćenja USKOK-a povodom uhićenja Željka Širića i Stjepana Djedovića ostao je neprimijećen. I dok mediji već danima rigaju vatru prema vrhu HNS-a, Zdravku Mamiću i osječkom lobiju, na Poljudu je sve mirno jer je to tabor Hrvoja Maleša, velikog junaka cijele ove priče, tajnog agenta koji je beanovski, baš poput Johhnyja Englisha svojom "namještenom glupošću" i nespretnošću zavarao omražene protivnike. Međutim, u priopćenju USKOK-a stoji: "Osnovano se sumnja da je (Željko Širić) u cilju pribavljanja nepripadne materijalne koristi, od kolovoza 2011. do 3. prosinca 2011., u Krapinskim Toplicama, Splitu i Zagrebu, nakon što je (Hrvoje Maleš) od njega zatražio da se njegovom klubu pošteno sudi u sezoni 2011./2012., zatražio da mu na ime starih dugovanja preda iznos od 95 tisuća eura."

Sumnja je instant usmjerena na posljednje naslove prvaka Hrvatske iz 2004. i 2005. godine, kada je predsjednik Hajduka bio Branko Grgić, a sportski direktor, kasnije i trener, Igor Štimac. Priča kaže kako se Širić, nakon što je Zagrebu osigurao naslov prvaka 2002. godine, okrenuo Hajduku. Bijeli su 2004. i 2005. godine dvaput za redom osvojili naslov prvaka, međutim iz Poljuda navodno nisu isplaćivali dogovorenu obvezu, zbog čega im je Širić zaprijetio da će promijeniti ploču i da će im sudački vjetar zapuhati u prsa doli u leđa. Čelništvo Hajduka Širiću je navodno ostalo dužno 95 tisuća eura, a u sljedećoj sezoni osveta je bila teška. Dvostruki uzastopni prvak Hrvatske završio je 2005. / 2006. na petom mjestu HNL-a s nevjerojatnih 36 bodova zaostatka za Dinamom. Iz Poljuda su rigali vatru prema sucima, ali bilo je kasno, Širić je "zauvijek" okrenuo leđa Bijelima.

Igor Štimac nije želio konkretno komentirati cijeli slučaj, tek je rekao:"Čestitam predsjedniku Hajduka Hrvoju Malešu na odvažnom koraku suočavanju s problemima koji konačno izviru na svjetlo dana! Nadam se da ovo neće biti jedini takav slučaj već da će se čišćenje našeg nogometa od nezakonitosti nastaviti. Djedović, Mamić i Širić mogu raditi što hoće jer im je Marković dozvolio"...

I nakon što je Grgić otišao iz Hajduka, situacija se nije promijenila, a ni Mate Peroš, ni Josip Grbić ni Joško Svaguša izgleda nisu ostvarili suradnju sa Željkom Širićem, iako im je ona, kako tvrdi Peroš nuđena. U SMS-u koji je poslao iz Španjolske stoji: "2009. godine odbili smo bilo kakav sastanak, razgovore ili dogovore na temu suđenja, tako da nije došlo do konkretnog kontakta".

Svaguša pak niječe bilo kakvu ponudu: "Za vrijeme dok sam ja bio predsjednik Hajduka nisam se susretao sa ovakvim i sličnim situacijama. Niti sam i od drugih čuo da je bilo sličnih pokušaja podmićivanja. Dalje ne bih komentirao, pustimo državu neka radi svoj posao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara